TV 2s hovedkontor på Nøstet i Bergen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Analytikere: Rapport overdriver TV 2s kostnader

En rapport som skulle vise ekstrakostnadene for TV 2 ved å drive nyhetsproduksjon og ha hovedkontor i Bergen, overdriver disse kostnadene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det mener analyseselskapet Oslo Economics. De er av Kulturdepartementet bedt å kvalitetssikre rapporten «Allmennkringkastingsoppdrag uten lisens», der det anslås at TV 2 har merutgifter på mellom 318 og 445 millioner kroner knyttet til hovedkontor i Bergen og nyhetsproduksjon, skriver Dagsavisen. Rapporten er en del av bakgrunnen for kanalens argumentasjon om støtte fra staten, men nå mener altså analytikerne at kostnadsoverslaget er overdrevet.

Nyheter har kommersiell verdi

Oslo Economics mener blant annet at en sammenligning med TVNorge er uheldig, da denne kanalen har gått spesielt bra de siste årene, og at det er usikkert om TV 2 ville gjort det like godt uten en allmennkringkasteravtale. I tillegg mener analytikerne at oppgaver som nyhetsformidling gir en kommersiell gevinst. Kanalen får også inntekter fra formidling ettersom den er sikret distribusjon.

– Rapporten gir en god illustrasjon på at det har en kostnad for TV 2 å produsere nyheter og å være i Bergen. Men rapporten overdriver kostnaden. Hadde man sammenlignet med kanaler i utlandet, TV 3 eller Viasat, så er det usikkert om man ville fått samme resultat, sier Asbjørn Englund i Oslo Economics.

Det er professor Trond Bjørnenak ved Norges Handelshøyskole som står bak rapporten «Allmennkringkastingsoppdrag uten lisen», som ble skrevet på oppdrag fra TV 2 om hvilke kostnader mediehuset har ved å ha allmennkringkasterforpliktelser.

Powered by Labrador CMS