Foto: Nico Kaiser/Flickr.com

Tyrkia avviser norsk protest mot menneske=rettighets=brudd

Norske organisasjoner vant ikke gehør for protest mot forfølgelse av dommere og medier i Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Den tyrkiske viseambassadøren protesterte på våre anførsler. Gjennomgående avviser det offisielle Tyrkia våre anklager ved å vise til at det foregår demokratiske valg i Tyrkia og at den konstitusjonelle domstolen fungerer, sier styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til NTB.

Sammen med Presseforbundets Kjersti Løken Stavrum, Den norske Dommerforenings leder Ingjerd Thune og styremedlem i Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, Vidar Strømme, møtte Nygaard Tyrkias fungerende ambassadør Ülkü Kocaefe mandag.

Demonstrasjon

Møtet kom i stand etter at 16 organisasjoner nylig demonstrerte utenfor Stortinget i en markering mot pågripelsene av de to redaktørene Can Dündar og Erdem Gül i en av de få opposisjonsavisene, Cumhuriyet.

Ifølge Nygaard var ambassadør Ülkü Kocaefe opptatt av kravet fra en samlet norsk juriststand om at Norge bør fremme en statsklage mot Tyrkia for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Ifølge Nygaard var hovedbudskapet under møtet at det ikke nytter å sette menneskerettigheter og ytringsfriheten på vent. I den situasjonen Europa og Tyrkia er i nå, teller det mer enn noen gang.

– Vi framholdt overfor ambassadøren at Tyrkia er ekstremt viktig for oss alle. Det er en stor nasjon i grensesonen mellom det østlige og det vestlige. Derfor er det helt avgjørende viktig at nettopp Tyrkia går foran og viser at menneskerettighetene teller for regimet, sier Nygaard til NTB.

Feil retning

Men ifølge PEN-lederen har utviklingen i Tyrkia gått feil vei lenge. Nettverket i Tyrkia sier åpent at landet under Erdogans styre er i ferd med å bli et fascistisk regime.

– Kjennetegnet er maktbruken uten rettslig høring og en klar bruk av religion og politikk i blandet spill. Men først og fremst er det retorikken og rettsløsheten som nå preger landet, sier Nygaard.

Han viser til at det er enestående at den alltid uavhengige norske dommerforeningen nå slutter opp om det presset mer aktivistiske organisasjoner lenge har øvet overfor Tyrkia.

– Men det skjer etter at mange tyrkiske dommere er tilsidesatt og forflyttet etter å ha felt dommer som regimet ikke liker. Dette er ren og skjær maktbruk og korrupsjon. Overgripende maktbruk synes løpende, og korrupsjonsanklagene er nærgående. Tyrkia stenger ned uavhengige røster i mediene de misliker, sier Nygaard.

Akademikere pågrepet

Tirsdag ble tre akademikere arrestert i Tyrkia og siktet for «terroristpropaganda» etter å ha lest opp en erklæring som gjentok et krav om stans i sikkerhetsoperasjonene i de kurdiskdominerte områdene sørøst i landet.

En britisk statsborger ble pågrepet i retten der de tre ble fremstilt. Han hadde flere flygeblader trykket av Det demokratiske folkepartiet HDP, som har kurdiske røtter.

Over 2.000 akademikere undertegnet i januar et opprop som kritiserte militæret for fremferden i sørøst. Det er blant annet innført kontinuerlig portforbud for å legge press på militante fra det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som skal ha forskanset seg i boligområder i byer i sørøst.

Powered by Labrador CMS