Tidenes lekkasje og tidenes journalistiske dugnad, kaller Aftenposten det store graveprosjektet avisen er med på å publisere søndag. Illustrasjon: Skjermdump fra Aftenposten.no

Aftenposten: Tidenes største journalistiske prosjekt

Internasjonal gravegruppe med 376 journalister har avdekket at statsledere og politikere skjuler milliarder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter skjuler store verdier i skatteparadiser, viser dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

PANAMA PAPERS

* Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje.

* 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

* Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

* På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.

* Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

Det internasjonale gravejournalistikk-prosjektet avslører blant annet at en rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser, inkludert statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island, kong Salman i Saudi-Arabia og Aserbajdsjans førstefamilie.

Dette skriver Aftenposten i en bredt anlagt publisering av saken søndag kveld, og over 23 sider i mandagens papirutgave.

Eneste norske

Avisen er eneste norske mediehus med tilgang til over 11 millioner lekkede dokumenter om kunder i skatteparadiser, som 376 journalister verden over det siste året har gransket. Søndag kveld ble avsløringene publisert.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skriver blant annet dette i sin presentasjon av prosjektet:

“Fra sensommeren 2015 har en gruppe journalister, researchere, databaseeksperter, presentasjonsjournalister og ledere i Aftenposten jobbet med dette prosjektet. En stor del av arbeidet har bestått i å delta i den internasjonale dugnaden for å kontrollere ekthet og innhold i hvert enkelt dokument, systematisere materialet, gjennomgå databaser hvor informasjon fra denne lekkasjen kobles mot annen kjent informasjon vi har tilgang til. Etter hvert som de viktigste funnene har trådt frem har man blitt enige om hvem som tar hovedansvaret for å utforme de ulike historier. Alle parter i nettverket har tilgang til alt materiale og står fritt i hvordan vi bruker det.”

Her finner du en oversikt over alle mediene som deltar i Panama Papers-prosjektet: https://panamapapers.icij.org/pages/reporting_partners/

Kommer mer mer

Hansen skriver at det ikke er betalt noe for materialet eller gitt andre motytelser. Av hensyn til å bevare kildens anonymitet og sikkerhet kommer Aftenposten ikke til å gi nærmere detaljer rundt omstendighetene for lekkasjen.

Aftenposten varsler nye avsløringer i dagene framover.

“Vi ser i dette prosjektet konturene av en ny og nødvendig journalistisk metode. Selv de største og mest ressurssterke nasjonale mediehusene blir for små til å trenge inn i så komplekse saker vi her står overfor”, skriver Hansen.

Nekter

Dokumentene kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonsaeca, som ifølge Aftenposten har spesialisert seg på å opprette selskaper i skatteparadiser. Selskapet nekter for å ha tilbudt løsninger som gjør det enkelt å unndra skatt eller fremme annen kriminalitet.

– Vi tilbyr ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse, skriver selskapet i en uttalelse som er publisert i avisen.

Selskapet sier ifølge BBC at det har operert uten å bli bebreidet for noe i 40 år.

200 nordmenn

Aftenposten avslører også at president Vladimir Putins nærmeste krets flyttet 2 milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter.

I tillegg er over 200 nordmenn nevnt i de lekkede dokumentene.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene via en konfidensiell kilde. Dokumentene ble senere delt via stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) med 107 medieorganisasjoner i 78 land som har analysert dokumentene.

The Guardian, SVT og Le Monde er også blant mediehusene som publiserte avsløringene søndag.

Powered by Labrador CMS