Guardian:

Skjermdump The Guardian.

Kvinnelige journalister mer utsatt for kommentar-hets

Guardian har gjort en gjennomgang av alle de 70 millioner kommentarene leserne har lagt igjen siden 2006.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To prosent av de 70 millioner kommentarene ble blokkert av moderatorer i løpet av tidsperioden. Det tilsvarer 1,4 millioner ytringer.

Les hele The Guardians artikkel om kommentarene her.

Av kommentarene som er fjernet er er hel del ytringer angrep på journalisten - men også hets mot andre i kommentarfeltet. Avisa gir flere eksempler. Blant annet en kommentar mot en kvinnelig journalist som dekket en demonstrasjon utenfor en abortklinikk og fikk høre i kommentarfeltet at «du er så stygg at om du ble gravid ville jeg personlig kjørt deg til abortklinikken».

The Guardian skriver i redegjørelsen at de valgte å ha fokus på kjønn i undersøkelsen fordi de ville teste teorien om at kvinner blir utsatt for mer hets enn menn. Men det kommer frem i undersøkelsen at også religiøse og etniske minoriteter er utsatt.

Likt fordelt

Mens antall artikler har vokst siden 2006, er det relativt like mange artikler fordelt på kvinnelige og mannlige journalister. Saker om sport, utenriksnyheter og teknologi hadde lavest antall kvinnelige bylines, men flest blokkerte kommentarer.

Siden 2010 har artikler skrevet av kvinner ført til flere blokkerte kommentarer enn artikler skrevet av menn.

Det var i kategoriene utenriksnyheter, meninger og miljø, i tillegg til mote, Guardian ble nødt til blokkere flest innlegg. Diskusjoner om Palestina-konflikten, feminisme og voldtekt var verstingene.

Holder åpent

Åtte av de ti mest utsatte skribentene for netthets i The Guardian er kvinner.  Og de to mennene er mørkhudede. En av mennene og to kvinner var homofile.

Majoriteten av avisas kommentatorer er hvite menn, ingen av disse er utsatt. Saker om mote hadde flest blokkerte kommentarer som var rettet mot mannlige journalister. Men dette var veldig få.

Guardian presiserer at de vil fortsette å holde kommentarfeltene åpne og at de aller fleste kommentarene er respektfulle og bidrar til debatt. 2 prosent er blitt blokkert siden 2006 og ytterligere 2 prosent slettet på grunn av spam eller at de er rettet mot en blokkert kommentar.

70 millioner kommentarer

Avisa skriver i utredningen at de analyserte kommentarer fra 4. januar 1999 og fram til starten av mars i år. Men bare 22.000 av disse var fra før 2006, skriver avisen i en artikkel om hvordan de arbeidet seg frem til resultatene.

Det er bare kommentarer på avisens hjemmeside som er gjennomgått - ikke Facebook eller andre plattformer.

Guardian er en avis som har som hovedregel å ikke bruke anonyme kilder med mindre det er avgjørende for saken og for eksempel kan avdekke viktige politiske forhold. 

Powered by Labrador CMS