Neste år slukkes FM-nettet. Da kan mange nordmenn bli stående uten lokalradio.

Halve landet kan bli uten lokalradio

I alt 17 av 37 norske lokalradiodistrikter står foreløpig uten en utbygger av DAB-nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan halve landet stå uten lokalradio når FM-nettet slukkes neste år, ifølge Vårt Land.

Avisen har snakket med flere som driver lokalradioer, og bekymringen er den samme for flere av dem: Geografiske begrensninger og økonomi gjør det lite sannsynlig at de vil få et fungerende DAB-nett i sitt distrikt.

– Her på Sunnmøre har det tatt lang tid å få god dekning på FM. Jeg tror ikke det er sannsynlig at det vil bygges ut et DAB-nett som kan konkurrere med det. Til det er en utbygging for dyr, sier daglig leder Ragnhild Kristine Vartdal Espelund i Radio Sunnmøre.

– Hvis alle lytterne forsvinner

Lokalradioene blir å finne på FM-nettet også etter 2017. I fjor høst ble det bestemt at lokalradioene skal få leve videre på FM fram til 2021. De riksdekkende radioene flyttes over på DAB, mens lokalradioer utenfor de største byene får lov til å bli.

Leder for Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, sier til Dagbladet at en DAB-sender koster 20 ganger så mye som en FM-sender og at de ikke har mulighet til å betale for det.

– Det er fint at vi kan fortsette å sende radio fram til 2021, men hvis alle lytterne forsvinner over til DAB i 2017, hjelper ikke det oss, sier Tveito.

Ny søknadsrunde

Aktørene i lokalradiomarkedet har bare vist interesse for å bygge ut i 20 av landets 37 lokalradiodistrikter. Jærradiogruppen har fått innvilget konsesjon for flest, med sine fem regioner.

– Vi har søkt om og fått konsesjon for de regionene der vi har eierinteresser i lokalradio på FM i dag. Vi har søkt for å sikre at disse vil overleve omstillingen til DAB. Det er fra naturens side store utfordringer knyttet til en utbygging på for eksempel Sunnmøre, sier Aslak Skretting i Jærradiogruppen.

Lars Erik Krogsrud i Medietilsynet sier de har utlyst en ny søknadsrunde for konsesjoner, med frist 9. mai. Deretter åpner de for å søke fortløpende for regionene som står uten konsesjonær.

Bred støtte

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) sier digitaliseringen av radiomediet øker muligheten for mangfold i antall kanaler.

– Kostnadene ved å sende digitalt er normalt ikke større enn å sende analogt. I omstillingsfasen sier det seg selv at støtte til digitalisering er det som må prioriteres i årene som kommer. Det var bred støtte for stortingsmeldingen om rammevilkår for lokalradio da denne meldingen ble fremmet våren 2015, sier statssekretæren.

Få lytter på DAB

11. januar 2017 starter slokkingen av FM-nettet i Norge. Andelen som lytter til DAB-radio er betenkelig lav, mener Norsk Lokalradioforbund. Så langt holder de fleste lytterne seg fortsatt til FM, ifølge nye tall som Klassekampen omtaler tirsdag. Statistisk sentralbyrås rapport «Norsk mediebarometer 2015» som ble lagt fram forrige uke, viser at:

• 24 prosent hører dab-radio daglig.

• 53 prosent har tilgang til dab-radio.

• 59 prosent hører radio en gjennomsnittsdag.

Nestleder Thor Magnar Thorsen i Norsk lokalradioforbund mener DAB-tallene bør bekymre radiokanalene som har bundet seg til å slokke FM-sendingene neste år.

– Hvis jeg var markedssjef i P4 eller i NRK radio ville jeg skjelvet i buksene over disse tallene, sier Thorsen til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS