Finland:

Yle sitter på Panama-dokumenter som de finske skattemyndighetene svært gjerne vil ha tilgang til. Illustrasjon: Skjermsump fra Yles engelske nettsider

Truer med å ransake Yle og journalisters hjem i jakten på Panama-papirer

Den finske finansministeren har krevd tilgang til materiale som kan dokumentere skatteunndragelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Finske medieorganisasjoner kritiserer skattemyndighetene i landet for å forsøke å få den nasjonale kringkasteren Yle til å overlevere materiale fra Panama Papers-lekkasjen. Rådet for massemedia i Finland, en nasjonal medievaktbikkje, betegner kravet som ironisk sett i lys av Finlands status som verdensledende i pressefrihet.
 
Like ironisk er det kanskje at Verdens pressefrihetsdag har sin hovedmarkering i Helsingfors akkurat nå. 

Krever tilgang

To journalistforeninger i Finland oppfordrer myndighetene til å stoppe presset mot Yle. I en engelskspråklig og en svenskspråklig artikkel på Yles hjemmesider heter det at finansminister Alexander Stubb har krevd at ligningsmyndighetene får tilgang til Panama-data som impliserer finske selskaper eller enkeltpersoner. Men Yle har nektet, under henvisning til retningslinjene for journalister utgitt av Rådet for massemedia og den finske journalistunionen.

En svenskspråklig kommentar fra Yles finske og svenske sjefredaktører kan du lese her:

Yle ger inte Panamamaterialet till skattemyndigheterna - “yttrandefriheten får inte äventyras”

Skattemyndighetene skal ha truet med å skaffe ransakingsordre og raide både YLEs lokaler og de aktuelle journalistenes boliger i jakten på Panama Papers-materiale som kan dokumentere skatteunndragelser.

– Tragikomisk

– Bare signalet alene tilfører tragikomikk til situasjonen. Her bruker pressen sin frihet til å sette søkelyset på noe som myndighetene har kjent til i en årrekke, altå skatteparadisene, og så svarer skattemyndighetene ved å undergrave budbringerens ståsted. Det forstår jeg at Yle reagerer på, for å si det forsiktig, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund i en kommentar til Journalisten.no.

Den finske foreningen for undersøkende journalistikk og rettsreporternes forening har begge uttalt at Yle har en rett til å beskytte sine kilder, og bemerket at det er en sentral del av ytringsfriheten som er nedfelt i grunnloven. De påpeker at tvangsmidler mot journalister kan føre til en situasjon der finske medier ikke lenger vil motta liknende lekkede dokumenter.

Ifølge Yle er Finland det eneste landet - av de 80 landene der mediene har offentliggjort lekkede Panama-dokumenter - der myndighetene har reagert på denne måten.

Les Journalistens dekning av Panama Papers-lekkasjen

Powered by Labrador CMS