Varslere i Luxembourg dømt til betinget fengsel

Også journalist var tiltalt i saken, men ble frikjent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To tidligere ansatte i revisjonsselskapet PwC er dømt til betinget fengsel i tolv og ni måneder for å ha avslørt hvordan store selskaper brukte lovverket i Luxembourg til å unngå skatt.
 
Påtalemyndigheten i Luxembourg hadde bedt om at franskmennene Antoine Deltour og Raphael Halet måtte sone 18 måneder i fengsel.

Onsdag ble de i stedet dømt til betinget fengsel, i tillegg til at de må betale bøter. Journalisten Edouard Perrin, som også var tiltalt i saken, ble frikjent.

Perrin var satt på tiltalebenken for å ha mottatt tusenvis av dokumenter fra Deltour og Halet. Dokumentene avdekket hvordan multinasjonale selskaper som Apple og IKEA ved hjelp av Luxembourgs liberale banklover kunne slippe unna milliarder i skatt.

Informasjon fra de lekkede dokumentene ble offentliggjort av stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i 2014. Lekkasjen, som fikk kallenavnet LuxLeaks, var tidenes mest omfattende skatteavsløring inntil Panama Papers-avsløringen tidligere i år.

Aktor i saken har argumentert med at Deltour og Halet ikke egentlig var varslere, men lovbrytere som har gjort seg skyldig i datatyveri. 

Powered by Labrador CMS