Tyrkisk politi ruster seg mot Erdogan-kritiske demonstranter i 2013. Foto: Mariann Strand.

Tyrkia stenger 87 medier

Blant dem 45 aviser og 16 TV-kanaler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tyrkiske myndigheter har besluttet å stenge i alt 87 medier, deriblant 45 aviser og 16 TV-kanaler.

Avgjørelsen omfatter også 23 radiostasjoner og tre nyhetsbyråer, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Beslutningen er tatt i kjølvannet av kuppforsøket i landet tidligere i juli.

Opplysningene onsdag kveld kommer etter at det tidligere samme dag ble kjent at det er utstedt arrestordre på flere titall journalister i landet.

Journalistorganisasjonene EFJ og IFJ krever at EU stiller president Recep Erdogan til ansvar for undertrykkelsen av pressefriheten.

Trussel: Prosessen fortsetter

Tyrkias statsminister Binali Yildirim har uttalt at utrenskningene etter kuppforsøket ikke er over, og at det kan komme flere arrestasjoner.

I et intervju med Sky News sier Yildirim at etterforskningen pågår, og at det fortsatt er personer som myndighetene leter etter.

– Prosessen er ikke over, sier statsministeren.

Det tyrkiske militæret melder samtidig at 1.600 offiserer er tatt ut av tjeneste, deriblant 149 generaler. Det tyrkiske forsvaret har til sammen rundt 350 generaler og admiraler.

Myndighetene utstedte i går arrestordre på ytterligere 47 journalister, alle tidligere ansatte i avisen Zaman.

I mars ble det gjennomført en tvungen statlig overtakelse av opposisjonsavisen Zaman Daily. Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner for å drive bort demonstranter som kjempet for pressefrihet.

Beskyldt for Gülen-forbindelse

Mediehuset er anklaget for å være knyttet til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som president Erdogan anklager for å stå bak kuppforsøket 15. juli.

Tyrkiske myndigheter sendte mandag ut arrestordre på 42 andre journalister i forbindelse med kuppforsøket.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International melder at tyrkiske myndigheter har fratatt 34 journalister presseakkrediteringen og i tillegg har sperret over 20 nyhetskanaler siden kuppet.

Powered by Labrador CMS