Lars Backe Madsen. Foto: Linda Næsfeldt/Dagens Næringsliv

DN-journalist Lars Backe Madsen tar satirespalte fra avis til bokform

Lanserer bok om blikket på samfunnsdebatten fra Husmor 73, Gjøvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Du har sikkert lagt merke til dem i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv (DN) det siste halvannet året:

• El-sykler er simpelthen juks. Da jeg rykket fra hovedfeltet på Lysaker igår, kjente jeg plutselig pusten fra ei kjerring på bakhjulet, og før jeg visste ordet av det rykket hun fra i motbakken ved Vækerø. Uten å tråkke! Finansdirektør (51), Nesbru

• Jeg var nok bedre venn med Lemmy i Motörhead, men Dave er nummer to. Nå er begge borte. Jeg går i hi. Poster et bilde av meg og Lemmy her. Med hver vår whisky. I love you. Adios. Fotograf (53), Bakklandet

• Det sto i avisen at vesken fra Gucci koster 9000 kroner. Det stemmer ikke. På Eger selger de den nå helt ned til 7500. Var der igår. Advokat (51), Slemdal

Tyskerne hadde aldri noe atomvåpenprogram, slik NRK påstår i serien. Og Heisenberg spilte aldri de pianostykkene sammen med sin kone. De bodde heller ikke i det huset som er i serien. Historiker (74), Asker

Nå tar satiren over nettets kommentarfelter spranget over fra avisspaltene til bokform. Men det meste i boken som er illustrert av Hilde Thomsen er nytt, lover forfatteren. Det som er hentet fra DN er omarbeidet.

– Boken er en satire over tidsånden som går i den nye, norske offentligheten. Både den der folk skryter av seg selv og sitt og sine barn, men også den mer alvorlige. Det er en parodi på norsk debattkultur, som jeg tidvis oppfatter som masete, repeterende og med en stadig mer aggressiv tone, ikke minst på sosiale medier, sier Madsen.

Redde samfunnsdebatten

Den rundt 180 sider lange boken har fått samme tittel som gjennomgangssignaturen «Husmor 73, Gjøvik» som har vært med siden starten i januar 2015. I boken er det hun som er hovedpersonen. Hittil har det stått 10 utgaver av satiren på trykk i DN.

– I boken har Husmor (73), Gjøvik gitt seg selv et oppdrag: Å banke klokhet og fornuft i skallen på bedrevitere, skrytepaver og elleville konspirasjonsteoretikere på sosiale medier. Boken har tolv debatter, som enten kan leses isolert eller i sammenheng. Den har en tråd. Karakterene utvikler seg. I hvert fall noen av dem. Andre klarer det ikke. De får det ikke til, uansett hvor hardt forfatteren ønsker det. Det må være lov å håpe at husmoren kan være kvinnen som redder norsk samfunnsdebatt fra å gå helt av hengslene.

Madsen sier alle karakterene i kjent stil er anonymisert. Men det utelukker ikke at han tror mediefolk, politikere, finansfolk eller folk i underholdningsbransjen selv vil mene å kunne kjenne seg igjen.

– Noen blir sikkert rasende og mener dette er den dummeste boken de noen gang har kommet over. Og det håper jeg på.

Madsen sier 73-åringen vil møte sorgløse vestkantfruer, ambisiøse Tour de Finance-syklister og få problemer med en sexgal flyver og deprimerte finansmenn som mener Norge er det nye Nord-Korea.

Husmorens engasjement blir ikke Madsens første bok. Sammen med Jens M. Johansson fikk han i 2008 Skup-diplom for boken Den forsvunne diamanten om menneskehandel innen fotballen og i 2005 ga han ut fotballboken Drømmen om England.

NRK-kritikk

Til daglig jobber han med å levere større reportasjer og dokumentarer til DN. Det var for å følge pengene innenfor politikk, økonomi og sport at han ble ansatt. I 2012 vant han Skup-prisen for en reportasje om dopingkriminalitet.

Men, Madsen syntes det gikk for lang tid mellom hver gang han fikk noe publisert, og lette derfor etter noe annet.

– Jeg liker kortere ting også, og jeg liker satire.

Med interessen for satire fant han frem til den nye spalten en vinterdag i 2015.

– Det var litt tilfeldig. Det var mye kritikk mot NRK-serien Kampen om tungtvannet der blant annet historikere mente NRK slurvet med historien. Det ble ganske parodisk etterhvert når Harald Stanghelle og andre kommentatorerer begynte å mene noe. Da tenkte jeg at det var verdt å parodiere.

Når ideen først var sådd tok det ham bare 2-3 timer på kafé å skrive ut den første utgaven (krever betaling). At den ble hyppig delt og lest fortalte redaksjonen at dette var noe å fortsette med.

Følger debatten

Arbeidet han legger ned i hver utgave består foruten utskrivingen av generelt å følge nyhetsbildet og kommentarer, og å følge Facebook-debatter.

– Men jeg orker ikke å delta. Det er slitsomt. Jeg orker ikke å bruke tid på det, og jeg er forundret over de som orker det.

Også @fruhjorth har trolig fått en plass i boken, antyder Madsen, som for øvrig på direkte spørsmål avviser at han har hatt noe med den kontoen å gjøre. Han mener den nå nedlagte Twitter-kontoen holdt på med langt mindre ting enn hva han gjør.

– Jeg tar opp de store samfunnsspørsmålene.

Forfatteren lover også en utgave om innvandringsdebatt og terrorisme som ikke fikk plass i avisen er med i boken.

Boken lanseres av forlaget Spartacus i Oslo 22. september og har også fått sin egen Facebook-side, som forfatteren skryter av at allerede har fått flere følgere enn forlagene Kagge og Tiden til sammen.

Powered by Labrador CMS