Yngve Benestad Hågvar viser blant annet til VGs dekning av Marte Krogh-saken i sin avhandling.

Forsker mener journalister er mer moralistiske på papir enn nett

Journalistikken på trykk er klarere vinklet enn nettversjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Yngve Benestad Hågvar skal snart disputere sin doktoravhandling hvor han tar for seg VG, Dagbladet og Aftenpostens tekstnormer i perioden 2010 til 2014, skriver Klassekampen. I avhandlingen har han intervjuet blant annet redaksjonelle ledere i flere av de største avisene. Samt at han har tatt for seg et knippe enkeltsaker. 

Blant disse er medienes dekning av Marte Krogh-saken. Krogh mente man måtte trene og det bare var å ta seg sammen. Sitatet er hentet fra et lengre intervju med magasinet Mamma som VG senere gjorde journalistikk på. 

– I papiravisa er det journalistiske premisset helt tydelig. Saken er en fortelling om Marte Krogh som en nedlatende og arrogant rikmannsfrue.

VG følger opp den første saken på nett. Da er perspektivet et annet. 

– I nettutgaven kom det raskt inn stemmer som korrigerte den opprinnelige vinklingen. Blant annet ble det klart at Marte Krogh følte seg misforstått. Men i papirutgaven kommer ikke disse perspektivene fram.

Hågvar sier til Klassekampen at det virker som om det er lettere for nettavisene å finne alternative stemmer den første vinklingen. Det mener han gjør at det er større mangfold på nett enn på papir.

Powered by Labrador CMS