Edward Snowden. Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons

Lagmannsretten avviser Snowdens anke

Mener domstolen ikke kan forhåndsprøve spørsmålet om at Edward Snowden skal kunne komme til Norge uten fare for å bli utvist til USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den verdenskjente varsleren ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA dersom han kommer til Norge for å hente pris.

Borgarting lagmannsrett har nå avvist å behandle spørsmålet om Edward Snowden kan komme til Norge uten fare for å bli utvist til USA. Domstolene har ikke saklig kompetanse til å forhåndsprøve spørsmålet i en sivil sak, skriver domstolen, ifølge NTB.

Domstolen stiller seg dermed bak Oslo tingretts avgjørelse i juni og argumentene fra staten om at de ikke kan behandle begjæringen fra Snowden før det foreligger en utleveringsbegjæring fra USA.

Bakgrunnen for ønsket om en garanti for at Snowden ikke vil bli utlevert fra Norge til USA er at Snowden den 18. november i år skal motta Ossietzky-prisen som organisasjonen PEN deler ut i Norge. Snowden befinner seg for tiden i Russland.

Domstolen mener det er umulig å ta stilling til om en utlevering til USA vil være ulovlig før det foreligger en begjæring fra amerikanske myndigheter.

Tingretten avvist tidligere

Oslo tingrett skrev i sin avvisning i juni at en forhåndsprøving vil kunne undergrave det internasjonale straffesakssamarbeidet som utleveringsloven bygger på.

Presseorganisasjonene har gått ut med støtte til Snowden for å få ham til Norge for å motta en pris.

– Vi mener materialet Snowden har brakt videre er av så stor verdi og faller inn under det arbeidet vi jobber for, nemlig at varsling skal behandles forsvarlig. Og vi mener også at slik saken står nå har klare og urovekkende parallelle trekk til nettopp den samme utdelingen av den samme pris til Carl Ossietsky da han i sin tid varslet om at det fantes informasjon som verden ikke visste om. Vi håper Snowden skal komme til Norge og motta en pris for arbeidet sitt, sa Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum under pressekonferansen der støtten ble kjent.

Les også: Medie­organisasjoner blir hjelpere i Snowdens sak mot den norske stat

Da tingretten avviste Snowden-saken i juni, sa presseorganisasjonene at de mente domstolen ikke hadde vurdert Snowdens konkrete argumenter.

– Dette er en historisk unik varslersak. Domstolene bør derfor ikke, slik vi ser det, følge et generelt og formalistisk spor slik tingretten gjør. Det blir en for snever behandling i lys av sakens betydning. Vi mener det er viktig at vi i ettertid kan være stolte over hvordan saken ble behandlet av den norske rettsstaten, sier generalsekretær Arne Jensen i NR, leder Thomas Spence i NJ og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i NP i en felles uttalelse.

Snowden må betale staten 20.300 kroner i sakskostnader.

Powered by Labrador CMS