Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening Foto: Kathrine Geard

Redaktør=foreningen vil legge internasjonalt press på Facebook

Vil ikke råde redaktørene om hvordan de skal forholde seg til Facebook, men mener det sosiale mediet fremstår som umoden og hjelpeløs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRs generalsekretær Arne Jensen reagerer på at Facebook har stengt ute Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, etter han delte sin egen lederartikkel der han kritiserte Facebook. Lederen ble illustrert av det mye omtalte bildet av en naken jente som løper vekk fra et napalmangrep under Vietnam-krigen.

– Her har Facebook gått inn og fjernet en lederartikkel i en norsk nettavis, åpenbart fordi de ikke liker innholdet. Dermed går Facebook fra å være en distributør av innhold til å bli en overredaktør. Det mener jeg er problematisk, sier Jensen.

Han har oppfordret andre til å dele Stavrums leder, og har også tatt kontakt med redaktørkolleger gjennom internasjonale presseorganisasjoner om saken.

– Det er et forsøk på å skape press mot Facebook, å få denne debatten til å leve og kanskje spre seg, sier Jensen.

– For stor makt

Han vil ikke svare på hvorvidt norske medier bør bryte med Facebook og slutte å bruke det som publiseringskanal, og påpeker at kanalen når veldig mange.

– Den enkelte redaktør må ta beslutningen om hvordan man skal distribuere innholdet sitt. Jeg vil ikke gi noen fasit. Men det er en utfordring når en aktør får så stor makt, og bruker makten til å fjerne helt legitimt innhold, sier han.

Jensen mener for øvrig nettjenesten framstår som umoden og litt hjelpeløs i sine forsøk på å forsvare bildereglene sine.

Debatten om Facebooks bilderegler oppsto da forfatteren Tom Egeland først opplevde at det historiske bildet av «napalmjenta» ble slettet fra et innlegg. Deretter ble han utestengt da han delte Dagsavisen artikkel om bildet.

– Dårlig begrunnet

NTBs sjefredaktør Pål Bjerketvedt synes Facebook er unyansert i sin håndtering.

– Det de gjør bærer preg av sensur uten å begrunne veldig tydelig hvorfor de handler som de gjør. Når det minner om sensur, er vi tett på å utfordre ytringsfriheten, sier Bjerketvedt.

Han mener det å publisere bildet er helt innenfor hva folk flest oppfatter som naturlig å publisere.

Det er et spent forhold mellom de tradisjonelle mediene og Facebook, og denne saken kompliserer forholdet ytterligere, sier Bjerketvedt.

Powered by Labrador CMS