Discovery: - Dette har aldri handlet om mediepolitikk, men distriktspolitikk

Karakteriserer prosessen rundt TV 2-støtte som uheldig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Stortingets reaksjon på Åmås-utvalget bekrefter at dette aldri har dreiet seg om mediemangfold, men om distriktspolitikk, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

Han viser til delrapporten Mediemangfoldsutvalget overleverte til kulturminister Linda Hofstad Helleland på tirsdag etter fire ukers arbeid. Utvalget råder politikerne fra å stedfeste Bergen som lokasjon for et hovedkontor siden det vil begrense antall søkere til konsesjonen.

Å endre på lokaliseringen avviste mediepolitiske talsmann Arild Grande i Arbeiderpartiet overfor Journalisten i går. Fra hans ståsted synes dette hugget i stein.

– Dette har vært en uheldig prosess så langt, og konklusjonen i denne delrapporten gir ikke grunn til mindre bekymring for Medie-Norge. Åmås og medieutvalget sier selv at det er både praktiske og prinsippielle ufordringer ved å levere disse viktige mediepolitiske vurderingene med så uvanlig stramme tidsfrister.

Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, er et av ti medlemmer i utvalget. Han uttrykker i Kampanje misnøye med den korte fristen utvalget fikk, samt at de ikke fikk vurdert helheten i medielandskapet. Utvalget legger fram sin endelige rapport i mars neste år, etter at arbeidet med eventuell støtte til TV 2 er godt i gang.

– Det er vår store irritasjon. Vi ble bedt om å se hele mediepolitikken i sammenheng og så fant Stortinget ut at det ønsker ikke vi, vi ønsker å ta ut en bit og sette det på et hurtigspor. Da ødelegger Stortinget for muligheten til å se på hele mediepolitikken, sier han til bransjenettstedet.

Skoland i Discovery mener at vedtakene i Stortinget bygger på en rapport som er et bestillingsverk fra TV 2 og drevet frem av hordalandsbenken i Stortinget som ren distriktspolitikk. Han påpeker at verken Discovery eller MTG som eier TV3 og P4 er med i utvalget.

– Statstøtte til TV 2 vil virke mot sin hensikt og svekke mediemangfoldet. TV 2 drar stor økonomisk gevinst på sin posisjon som allmennkringkaster, og det er ingen grunn til å tro at de vil velge å blir et nytt TV3. Å gi skattpenger til milliardkonsernet Egmont er feil medisin, og vil virke sterk konkurransevridende.

Discovery presenterte i forrige uke en egen rapport de hadde bestilt fra Norges Handelshøyskole. Den kan du lese mer om her. Arild Grandes umiddelbare reaksjon til rapporten er at dette er vanskelig å lese som annet enn et partsinnlegg.

Powered by Labrador CMS