Flemming Rose under tildelingen av Fritt Ord-prisen. Foto: Helge Øgrim

Flemming Rose hevder han fikk munnkurv av Jyllands-Postens ledelse

Skriver i ny bok at ledelsen opptrådte hyklersk og svikefullt mot ytringsfrihetsidealene som de selv hevdet å forsvare utad. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag lanserte tidligere redaktør Flemming Rose i Jyllands-Posten boka «De besatte», der han forklarer hvordan han ble skjøvet ut i kulda av ledelsen.

Uenighetene mellom Rose og konsernets ledelse skal ha begynt rett etter karikaturtegningene i 2005, skriver Klassekampen. Likevel tilspisset det seg ikke før i 2011, da dansk sikkerhetspoliti skal ha avverget fire terrorangrep mot Jyllands-Posten. De ansatte levde i frykt.

Ifølge Klassekampen var det dette som førte til at ledelsen, med styreleder Jørgen Ejbøl i spissen, ville sette munnkurv på Rose og nekte ham å delta i blant annet tv-debatter for å kommentere islam. 

Les også: Han tok avgjørelsen om å trykke Muhammed-karikaturen i Jyllands-Posten. Nå takker Flemming Rose for seg

Svarer på kritikken

Tidligere direktør Lars Munch i Jyllands-Posten mottok forslag fra Ejbøl om å sette munnkurv på Rose. Det var ifølge Information Munch som tok den endelige avgjørelsen. Han skriver følgende i en e-post til danske Journalisten

«Er det vanlig at en direktør eller styreleder blander seg i den redaksjonelle delen? Nei, det er hverken vanlig eller ønskelig. Men Muhammed-karikaturene og dens følger var heller ikke vanlige. Det er en vurderingssak, hvorvidt en bestemt linje skal følges i det uendelige, eller om det skal gjøres plass til andre perspektiver. Når denne vurderingen involverer grunnleggende retningslinjer for publisering, er det ønskelig at også direktør og styreleder er enig i dens holdning» skriver han.

Reagerer på manglende dekning

Tillitsvalgt Maria Dalhoff i Jyllands-Posten forteller danske Journalisten at hun er overrasket over saken. Samtidig reagerer hun på at avisen ikke har dekket den, hverken i papiravis eller på sosiale medier.

Sjefredaktør Jacob Nybroe avviser kritikken og forklarer at avisen jobber med dekning av saken, men at det har tatt tid fordi de har hentet inn en ekstern journalist. 

Da avisen skulle markere at det var ti år siden Muhammed-karikaturene i fjor, trykte sjefredaktøren tolv tomme rammer der karikaturene skulle ha vært.

Les også: Karikaturstriden i norske medier

Fikk Fritt Ord-pris

I Norge var Vebjørn Selbekk, som redaktør i den kristne avisa Magazinet, den eneste som gjenga karikaturene i større format. Han forteller Klassekampen at han mener behandlingen av Rose er problematisk. 

– En sjefredaktør og en styreleder for en avis har som sin fremste oppgave å støtte sin egen medarbeider. Ikke minst når avisa går så høyt ut og forsvarer ytringsfrihetsperspektivet i alle andre sammenhenger, sier han. 

Rose og Selbekk fikk i fjor Fritt Ord-prisen for å ha publisert karikaturene. «Dette ble starten på en av de viktigste ytringsfrihetsdebatter i vår tid. Ti år etter er den fortsatt ikke avsluttet» var en del av begrunnelsen fra Fritt Ord.

Powered by Labrador CMS