Petra Lazlo like etter å ha spent bein på Osama Abdul Mohsen. Foto: Reuters

I fjor fikk Petra Laszlo oppmerksomhet verden over da hun spente bein på en flyktning. Nå har hun mottatt pris

Men den er visstnok ikke spesielt viktig, mener redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bildene av den ungarske tv-journalisten Petra Laszlo fra i fjor fikk mange til å måpe. Midt i en strøm av flyktninger på et jorde i Ungarn begynner hun å sparke mot flyktningene. Først mot leggen til en gutt, deretter mot ei jente. Før hun til slutt spenner ben på Osama Abdul Mohsen som kommer løpende med sin syv år gamle sønn på armen. De faller.

Mohsen forteller til The Guardian at han en kort stund overveide å konfrontere henne med handlingene, men gråten fra sønnen fikk ham til å reise seg og løpe videre. Laszlo mistet jobben sin som journalist i den ungarske nasjonalistiske tv-kanalen N1TV. Og i september skrev The Guardian at statsadvokatene i landet hadde tatt ut tiltale mot henne.

Nå er det klart at hun har fått pris. Ikke for sine handlinger i fjor, men for en dokumentarfilm hennes mann har vært med å produsere. Tildelingen ble omtalt av Financial Times tirsdag. Filmen som er regissert av ektemannen Gabor Laszlo handler om det ungarske opprøret mot den russiske dominansen i landet i 1956. Konflikten førte til at 200 000 ungarere rømte landet og søkte tilflukt i Vest-Europa. 

Petra Laszlo har bidratt til filmen “Nemzetidegen” (Fremmed nasjon) som redigerer og journalist. Prisen ble utdelt under en regional filmfestival i byen Lakitelek sentralt i Ungarn.

Leder i den ungarske redaktørforeningen, Balas Weyer, sier til Journalisten at det ikke er snakk om en viktig pris. Han viser til at stiftelsen som deler ut prisen ledes av parlamentsmedlemmet Sándor Lezsák.

– Det er en mindre pris. Saken har fått oppmerksomhet fordi det er hun som tar imot prisen på vegne av sin mann, sier Weyer. Han er usikker på hvorfor det ikke er filmens regissør som tar imot prisen.

Prisutdelingen har vært bredt omtalt i Ungarn, men utenfor landets grenser har det vært mer begrenset omtale. Her kan du se bilde av Lazslo når hun mottar prisen.

Powered by Labrador CMS