Per Arne Kalbakk. Foto: Glenn Slydal Johansen

NRK-ansatte får ikke krangle i sosiale medier

Medarbeidere i NRK må alltid opptre høflig i sosiale medier. Du oppfattes som representant for NRK, mener etikkredaktør Per Arne Kalbakk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under torsdagens møte i Kringkastingsrådet holder etikkredaktør Per Arne Kalbakk et foredrag om integritet og troverdighet i NRK. Her trekker han fram Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, som gjeldende for NRK-ansattes oppførsel i sosiale medier. 

« Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Han forteller at i privat sammenheng skal man som medarbeider i NRK være varsom med sine ytringer om spesielle saker og personer som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet. 

– Ikke svar på utskjelling og spydigheter med samme mynt. Vær høflig. Du oppfattes som representant for NRK, forklarer Kalbakk under møtet. 

Han mener at som redaksjonell medarbeider i NRK bør du stille deg disse spørsmålene før du publiserer noe på sosiale medier: 

Er det greit om dette sto på trykk i lokalavisa?

Er det greit at dette forbindes med NRK?

Om du svarer nei på ett av disse spørsmålene, bør du revurdere å publisere, mener Kalbakk. Han presiserer under møtet at det er viktig å vise skjønn når det kommer til reglene. 

Les også: NRKs DAB-nestor: – Det neste teknologi­skiftet på radio vil åpenbart være internett

Dobbeltroller 

Han forteller at alle ansatte i NRK  har informasjonsplikt om verv eller bindinger som kan utløse Vær Varsom-plakatens punkt 2.2. Redaksjonelle ledere kan innskrenke en medarbeiders arbeidsområde hvis dette er tilfelle. 

NRK-ansatte får heller ikke permisjon for å arbeide i stillinger som kan gjøre det vanskelig å komme tilbake til journalistikken i NRK, som for eksempel kommunikasjonsbransjen. Dette punktet mener rådsmedlem Torvild Sveen er for strengt. 

Les også: Sveen oppfordrer til å klage «Alt for dyra» inn for PFU

Leder Per Edgar Kokkvold i Kringkastingsrådet mener det er bra NRK vektlegger skjønn. 

– Vi kan ikke ha journalister som melder seg ut av samfunnet, de må ha meninger de også. Vi har verdens strengeste regler på dette og disse reglene vekker oppsikt i utlandet. Men dette er også veldig viktig, sier han. 

Les også: Rådsmedlemmer kaller NRKs Stjernekamp-stunt unødvendig og idiotisk

Powered by Labrador CMS