Foto: mkhmarketing/Flickr.com

Presseetiske organisasjoner ber Facebook holde fingerne av det redaksjonelle fatet

Mener nettsamfunnet ikke burde redigere allerede redigerte medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke møttes representanter fra 31 presseetiske råd for å drøfte situasjonen i europeisk presseetikk i Alliance of Independent Press Councils of Europe (AIPCE ) på møte i Stockholm. På møtet dukket Facebook opp som en problemstilling: At nettsamfunnet redigerer innhold fra redaktørredigerte medier.

– Vi forsøker å innlede en dialog med Facebook om dette, sier Ola Sigvardsson som er Allmänhetens Pressombudsman i Sverige. – Det handler vel egentlig om hvordan de skal se på det den frie pressen publiserer.

Ola Sigvardsson tar kontakt med Facebook.
Foto: Foto: Magnus Hartman

Og selv om Facebook er et privat selskap med et produkt mediene velger å benytte seg av innenfor de reglene som skrives i California, er det likevel slik at det er en særdeles viktig publiseringsplattform som det ifølge Sigvardsson bør kunne stilles krav til.

– Vi kan ikke ha en stum relasjon hvor det ikke er mulig å reagere.

Riktig initiativ

Blant annet ble striden om publiseringen av Nick Uts fotografi «Napalm-jenta» diskutert. Slettingen av det ikoniske krigsfotografiet burde ikke skjedd, mener Sigvardsson. Men hvor vanlig det er at journalistisk innhold slettes fra Facebook, vet han ikke. For å få svar på dette mener presseombudsmannen det må gjennomføres en undersøkelse.

Avtroppende generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund er godt fornøyd med at initiativet nå tas.

– Dette er et veldig riktig og et veldig spennende initiativ som vil tydeliggjøre forskjellen på skjulte algoritmer og et uttalt presseetisk regelverk. Vi trenger å beskytte journalistisk innhold mot tredjeparts aktører som Facebook.

Sigvardsson sier han ikke vil spekulere i om Facebook vil møte dem eller svare på henvendelsen når den først blir sendt. Nå er det fra hans ståsted viktig å gjøre og så får man heller vente å se.

Powered by Labrador CMS