Kartet viser hvilke land der det ifølge Reporters Without Borders er best (lyse farger) og verst (sort og rødt) forhold for pressefriheten.

58 journalister drept på jobb i 2016

Det er færre enn året før, noe som skal skyldes at journalister har flyktet fra land som har blitt for farlige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Minst 58 journalister er drept på jobb i år, ifølge Reporters Without Borders (RSF). Ifølge journalistorganisasjonen er 11 journalister drept på jobb i Syria i år, 9 i Mexico, 7 i Irak, 5 i Jemen og 3 i Afghanistan. Nesten alle de drepte var lokale journalister.
 
Til tross for at det var færre enn de 67 drept i 2015, mener RSF at nedgangen skyldes at journalister har flyktet fra land som har blitt for farlige, spesielt Syria, Irak, Libya, Jemen, Afghanistan og Burundi. At reportere trekker seg fra disse konfliktområdene, har ført til «svarte hull for nyheter og informasjon der hvor straffløshet regjerer».

Nedgangen skyldes ifølge RSF også at journalister blir skremt av det organisasjonen betegner som «pressefrihetsrovdyr», som stenger medier og knebler journalister. I land som Mexico førte dette til selvsensur av journalister for å unngå å bli drept, heter det i RSFs årlige rapport.

 
Ni bloggere og åtte mediearbeidere har også blitt drept i år.

– Dødsdom

– Volden mot journalister er mer og mer tilsiktet. De er tydelig utpekt og drept fordi de er journalister, sier generalsekretær i RSF, Christophe Deloire.
 
Han mener at situasjonen er alarmerende fordi den gjenspeiler stor svikt i internasjonale initiativ som tar sikte på å beskytte journalister.
 
– Det er en dødsdom for uavhengig rapportering i de områdene der alle mulige midler blir brukt for å innføre sensur og propaganda, spesielt av fundamentalistiske grupper i Midtøsten, sier Deloire.
 
Journalistorganisasjonen mener António Guterres, påtroppende generalsekretær i FN, må utnevne en spesialutsending for beskyttelse av journalister.

Stadig flere bak lås og slå

Ifølge en annen RSF-rapport sitter det nå 348 journalister fengslet verden over, en økning på 6 prosent fra samme tid i fjor. Antallet kvinnelige journalister som sitter fengslet, er mer enn firedoblet det siste året. Utviklingen i Tyrkia er mest dramatisk.
 
– Antallet profesjonelle journalister som er fengslet i Tyrkia, har økt med 22 prosent, heter det i RSF-rapporten.
 
Foruten Tyrkia trekker RSF fram Kina, Iran og Egypt som verstingland når det gjelder fengsling av journalister. To av tre fengslede journalister er å finne bak murene i disse tre landene.
 
Antallet journalister som holdes som gisler, har derimot falt fra 61 for ett år siden, til 52, viser RSFs oversikt. 21 av journalistgislene holdes av den ytterliggående islamistgruppa IS.
Powered by Labrador CMS