Journalistene i Adresseavisen får 12.750 kroner mer hver i lønn neste år

Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen.

Journalistene i Adresseavisen får 12.750 kroner mer hver i lønn neste år

Klubbleder Kjersti Fikse Ness beskriver oppgjøret som nøkternt.

I høst ble det kjent at Adresseavisen skal kutte 130 millioner kroner fram til år 2020 som en del av kostnadskuttene hos konserneieren Polaris Media. I begynnelsen av november var det klart at konsernet greide kuttmålene på 100 årsverk uten oppsigelser.

Glad for enighet

Tradisjonen tro har journalistene i Adresseavisen hatt lokale lønnsforhandlinger for det kommende året før jul. Denne uken kom partene til en enighet som i gjennomsnitt gir journalistene 2,1 prosent høyere lønn neste år, opplyser klubbleder Kjersti Fikse Ness. Det tilsvarer i gjennomsnitt 12.750 kroner per medlem. Inkludert stigeopprykk blir lønnsøkning på 2,35 prosent.

Oppgjøret inkluderer resultatet fra det sentrale oppgjøret som blir forhandlet frem våren 2017.

– Det er et svært nøkternt oppgjør, og ikke noe å skrive hjem om. Men når begge sider går fra bordet og er passe misfornøyd har man vel landet på en akseptabel plass, sier Fikse Ness til Journalisten.

Hun sier oppgjørene i Adresseavisen har ligget lavt de siste årene som følge av den økonomiske situasjonen i bransjen. For to år siden var frontene i de lokale lønnsforhandlingene tøffere: Da endte oppgjøret med et lønnsdiktat på 0,8 prosent. Men det unngikk Adressa-journalistene altså i år.

– Vi la oss på et nøkternt, moderat krav, og landet under det vi hadde håpet å hente hjem. Men jeg glad for at vi går inn i jula uten et brudd.

Klubblederen sier at de skulet til KPI-prognoser på rundt 2,4 prosent for neste år, og en forventet lønnsvekst som ligger noe over det.

– Vi aksepterer ikke at journalistene bare er en utgiftspost, vi er og en ressurs. Jeg håper vi kan hente igjen noe av det tapte i senere år.

Journalistene i Adresseavisen hadde ifølge Norsk Journalistlags og Mediebedriftenes Landsforeningens felles lønnsstatistikk en gjennomsnittlig bransjelønn på 655.836 kroner, opp fra 645.94 kroner i 2014.

Journalistene i Adressa er ifølge statistikken de sjette best betalte i landet etter VG, Dagens Næringsliv, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

Tor Olav Mørseth.

Begge parter måtte strekke seg

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth sier at oppgjøret kom i havn etter at begge parter følte de hadde strukket seg litt.

– Det er ikke noe jubel for de ansatte i Adresseavisen, og det er det heller ikke økonomisk rom for, sier Mørseth, som venter å ha rundt 100 journalister i redaksjonen ved utgangen av 2017.

Han vil ikke kommentere på den økonomiske situasjonen til Adresseavisen nå ved utgangen av året på bakgrunn av at eieren Polaris er børsnotert.

Annonsefall

I fjor hadde Adresseavisen et driftsresultat på 23,9 millioner av en omsetning på 607,5 millioner kroner.

I tredje kvartal rapporterte eieren Polaris om at kraftig nedgang i annonseinntektene trekker resultatet i virksomhetsområdet Adresseavisen Gruppen ned. Driftsområdet, som inkluderer Adresseavisen og andre aviser i Trøndelag som Fosna-Folket og Verdalingen, leverte et driftsresultat på 35 millioner kroner for årets ni første måneder av en omsetning på 552 millioner kroner.

Annonser

Ledige stillinger:

Søknadsfrist
Snarest
Søknadsfrist
25.08.2017
Søknadsfrist
25.08.2017

Les også

– Det er sånn det blir en story, sier journalisten bak.

Arrangøren håper økt tilgjengelighet skal gi flere deltagere.

MEDIEDEBATT: Det er oppsiktvekkende at ikke kulturministeren, som også er generalforsamling i NRK, klarer å holde orden i sysakene.