Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk presseforbund. Foto: Birgit Dannenberg.

Eirik Jensen skal likevel forklare seg for åpen rett

Det blir ikke lukkede dører under hele hans forklaring i Oslo tingrett. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, som er tiltalt for å ha bestukket Jensen, starter 9. januar og varer helt til 16. juni.

Det var Spesialenheten for politisaker som ba om at dørene skulle lukkes når Jensen og Cappelen skal forklare seg. Dette kravet ble begrunnet med faren for deres sikkerhet dersom det kommer fram at Cappelen har gitt informasjon til politiet.

Det protesterte Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund på. I et felles tilsvar til Oslo tingrett mener presseorganisasjonene at Spesialenhets krav om at dørene skal lukkes under forklaringene til de to tiltalte med henvisning til beskyttelsesinstruksen ikke holder mål.

I brevet peker Nils E. Øy og Arne Jensen på at saken er av stor allmenn interesse ettersom det omhandler en høyt betrodd og svært sentral polititjenestemann. De viser også til at Jensen selv har søkt offentlighetens lys både i pressen og ved å gi ut bok.

– Viktig beslutning

Oslo tingrett har vurdert det slik at det ikke er anledning til å stenge dørene under hele forklaringene til de tiltalte. I avgjørelsen peker tingretten på sakens art og dens samfunnsinteresse.

– I en usedvanlig mye omtalt etterforskning og tiltalebeslutning, der en betrodd polititjenestemann med ledelsesansvar er tiltalt for grov korrupsjon og ulovlig befatning med flere tonn hasj, og hvor han mener å være uskyldig og utsatt for feilaktige anklager fra blant annet medtiltalte, er man etter rettens oppfatning i kjernen av offentlighetsprinsippet, skriver tingretten.

Retten mener at de tiltaltes forklaringer og eksaminasjonen av dem antas å være en viktig – kanskje den viktigste – delen av bevisførselen, og utelukkelse av pressen da bare kan skje helt unntaksvis.

Presseorganisasjonene mener retten har tatt en viktig, prinsipiell beslutning.

– Vi er svært fornøyde med at retten har tatt konsekvensen av det strenge offentlighetsprinsippet i rettspleien. Det kan oppstå enkelte situasjoner der dørene lukkes under rettssaken. Det erkjenner vi, men det viktige er at det er tatt en prinsipiell beslutning i utgangspunktet, sier Øy til NTB.

Ønsket ikke lukkede dører

Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, har imidlertid anført at saken bør føres for åpne dører, og at Jensen ikke på noe tidspunkt har ønsket lukkede dører.

– Min klient er opptatt av at allmennheten skal få høre bevisførselen og trekke sine egne konklusjoner. Han regner med å bli frikjent og vil at allmennheten skal få dette dokumentert, sier Elden til Nettavisen.

Jensen og Cappelen skal etter planen forklare seg i retten i åtte dager hver, fra 11. januar til 7. februar.

Tingretten har samtidig besluttet at mediene får anledning til å gjøre opptak av enkelte deler av rettssaken, men ikke de tiltaltes forklaringer.

 

Powered by Labrador CMS