Yles hovedkontor i Helsinki. Foto: Markus Koljonen/Wikimedia Commons.

Journalister forlater finske Yle i protest mot det de mener er mangel på kritisk dekning

En redaksjonssjef og en journalist forlater Yle etter det som beskrives som en tillitskrise hos kringkasteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg avslutter mitt arbeid som sjef i aktualitetsredaksjonen ettersom min ytringsfrihet er begrenset, uttaler Jussi Eronen, som mener Yle har behandlet statsministeren og andre politikere med silkehansker.

Ifølge Eronen, har han og kollegene blitt bedt om å dempe rapporteringen om kritikkverdige forhold i Finland. Han og journalisten Salla Vuorikoski sier begge opp jobben i Yle etter det som beskrives som en tillitskrise hos Finlands rikskringkasting.

I november tok statsminister Juha Sipilä kontakt med både Yles sjefredaktør og en reporter. Bakgrunnen var en nyhetssak om selskapet Katera Steel, som eies av Sipiläs slektninger.

Sipilä sendte en rekke klageposter til redaksjonen, og statsministeren ble deretter anklaget for å ha forsøkt å gi journalistene munnkurv. Sipilä avviser beskyldningene.

Ifølge avisa Suomen Kuvalethi lot Yle siden være å følge opp avsløringer om at Katera Steel hadde fått en stor ordre av et statlig gruveselskap som nylig ble bevilget store statlige tilskudd. Yles sjefredaktør Atte Jääskeläinen avviser at kringkasteren ble forsøkt kneblet av statsministeren.

Powered by Labrador CMS