Panama Papers, Aftenposten 3. april 2016

Journalister som jobbet med Panama Papers ble truet, overvåket og saksøkt

En meningsmåling på nett spurte om den beste måten å håndtere de «forræderske journalistene» var å sette dem i fengsel eller dumpe dem i Panama-bukten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har samlet flere eksempler på sterke reaksjoner mot journalister etter publiseringen av Panama Papers. 

Les også: Slik jobbet Aftenposten med Panama Papers

Blant annet truet myndighetene i Finland med å ransake journalistenes boliger for å få tak i deres notater og navnelister.

Journalistene i La Prensa, en dagsavis i Panama, mottok trusler fra anonyme brukere på Twitter etter publiseringen i april. En meningsmåling på nett spurte om den beste måten å håndtere de «forræderske journalistene» var å sette dem i fengsel eller dumpe dem i Panama-bukten. De måtte følges av væpnede livvakter, forkledd som Uber-sjåfører, i flere måneder før og etter Panama Papers. 

I Ecuador tok president Rafael Correa til Twitter for å navngi flere journalister som hadde jobbet med sakene. Presidentens støttespillere fulgte opp med å trakassere journalistene. En svarte at man burde hudflette barbariske journalister.

Aftenposten skriver også om aviser som ble saksøkt og hacket. 

– Vanlig 

Den uavhengige organisasjonen Committee to Protect Journalists, som arbeider for pressefrihet, har sett på hvilke konsekvenser Panama Papers har fått for journalistene bak avsløringene.

– Dessverre har vi funnet at det er vanlig at journalister blir angrepet for å rapportere om korrupsjon. Vi vet at dette er et av de farligste områdene for journalister, sier direktør Courtney Radsch til ICIJ.

Les også: DNBs omdømme falt etter graveprosjektet Panama Papers

Powered by Labrador CMS