Pressens Faglige Utvalg slo fast at NRK ikke har brutt Vær Varsom-reglene i klagesaken fra filosof Nina Karin Monsen. Foto: Skjermdump/Tor Torgersen

NRK gikk fri i PFU i faksimilestrid med filosof Nina Karin Monsen

Forbilledlig retting fra NRKs side og ikke naturlig å anonymisere en samfunnsdebattant som Monsen, sa PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

PFU behandlet tirsdag filosof Nina Karin Monsens klage mot NRK for å bruke en faksimile fra VG med tittelen «– Lesbiske får handikappede barn» i en episode av dokumentarserien «Ut av skapet», sendt 26. september. PFU konkluderte med at NRK ikke brøt god presseskikk.

Monsen viste i klagen til at VG tre dager etter sendingen hadde endret tittelen til «Mener lesbiske lar barna starte livet med et handikap», med en opplysning om at den opprinnelige tittelen ikke hadde dekning i saken. Også NRK har senere oppdatert programmet med den korrigerte faksimilen.

Monsen klaget NRK inn for PFU fordi hun mener det ikke var dekning for VGs tittel som ble vist i NRK-programmet. Hun mener NRK feilaktig fremstiller at hun er kritisk til homofile foreldre. Monsen vil at NRK skal beklage bildebruken og slutte å misbruke hennes navn i debatten om lesbiske og homofile som ønsker barn.

NRK avviste klagen, og ville ikke bære ansvar for andre redaksjoners tittelvalg. Allmennkringkasteren viser til at Monsen har vært en sentral kritiker i debatten. NRK viser også til at de sjekket saken med VG etter at de ble kjent med klagen, og skriver at de har beklaget belastningen gjengivelsen av et uriktig utsagn har påført Monsen.

Skjønnsomhet ved gjengivelse

Anne Weider Aasen (redaktørene/TV 2) ledet møtet da utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen (journalistene/VG)  fra VG, erklærte seg inhabil.

Sekretariatsleder Kjell Nyhuus i PFU leste opp sekretatariaets innstilling der det gikk klart frem at utvalget mener det ville vært rart å anonymisere Monsen.

Det var heller ikke funnet noe i det i det foreliggende materialet for at klager føler seg feilsitert i brødteksten på den opprinnelige artikkelen. Og Nyhuus fremholdt at det må være pressetisk akseptablet å sitere på dette viset. Utvalget mener heller ikke at det skulle være opplagt for NRK å forstå at det ikke var dekning i VGs tittel fra 2009.

Utvalget vil imidlertid på generelt grunnlag oppfordre til skjønnshomhet når kilder har uttalt seg på annet tidspunkt, til et annet medie. 

Samstemt frikjennelse

Utvalgets medlemmer var samstemte i at dette var en god uttalelse, som de stilte seg bak. Liv Ekeberg (journalistene/Agderposten) framhevet at det ville være helt unaturlig om Monsen skulle blitt anonymisert.

I sin uttalelse sier PFU at NRK hadde opptrådt forbilledlig ved å korrigere saken så snart de var blitt gjort oppmerksomme på at det ikke var hold i den opprinnelige VG-tittelen, som da også ble omgjort. 

VG ble også innklaget for samme sak, men klagen ble avvist på grunn av foreldelse.

Powered by Labrador CMS