VGs nyhetsredaktør: Turnsak-inngang var fullstendig hjernedød

Gard Steiro sier seg enig med leser som kritiserte front-henvisningen til sak om amerikansk turner. Han mener likevel at rumpebildet til saken var verre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er forsidehenvisningen Steiro reagerte på.

Journalisten.no beklager at den første utgaven av denne saken refererte til feil turnerinnslag. Den aktuelle forsidehenvisningen, som også er den Steiro uttaler seg om, er vist til høyre. 

VG-leser og konsulent Tor Øivind Fjeldstad skrev onsdag en e-post til nyhetsredaktør Gard Steiro i VG. Korrespondansen delte han på Facebook:

«Hjelp meg til å irritere meg mindre over journalistisk lavmål. Overskriften “Turner overrasker: Herregud!” er årets mest idiotiske til nå. Det er en slik overskrift en venter å finne på et mer enn tvilsomt nettsted. Og hvor en undermåls desksjef lager overskrifter han tror vil vekke nysgjerrighet i håp om å få klikk. At VG synker ned på dette nivået skuffer meg

Kommentaren gjaldt en front-henvisning til et innslag fra VGTV-programmet Spårtsklubben 30. november (innslaget vises rundt 19:30 i sendingen). 

Spøkefull tone

Nyhetsredaktør Gard Steiro svarte Fjeldstad etter kort tid:

«Takk for tilbakemelding. Jeg er hjertens enig. Tittelen var fullstendig hjernedød. Bildeutsnittet var enda verre. Saken handler om en turner. Hvorfor i all verden skal vi fokusere på rumpen hennes? Jeg tok det opp i dagens evalueringsmøte. Det var dessverre ikke det eneste eksempelet denne uken. Igjen takk for at du bryr deg. Ha en fortsatt fin dag

– Det må sies at jeg svarte ham i en spøkefull tone. Jeg kunne nok vært mer diplomatisk, men står for det jeg skrev. Etter min mening var det imidlertid ikke tittelen som var hovedproblemet. Det var bildebruken. Jeg reagerte på hele frontingen. Det dreide seg om et videoklipp av en turner. På fronten ser leseren bare rumpen hennes. Slikt klikkfrieri som spiller hemningsløst på kropp og nakenhet mener jeg er ugreit, sier Steiro til Journalisten.

På spørsmål om det blir lettere å velge bilder med feil signal når også tittelen er misvisende er svaret nei.

– Tittelen i seg selv er ikke problemet. Dette dreier seg om at vi bruker et bildeutsnitt som med rette kan oppleves som spekulativt.

– Jobber dere med rutinene for den form for bildebruk?

– Nei. Dette handler ikke om skriftlige rutiner, men om normal dømmekraft. Vi har en løpende debatt om bildene i VG. Det evalueres hele tiden. I går hadde vi et internmøte der vi diskuterte bildebruken på front. Jeg trakk frem flere eksempler på at vi hadde brukt nærbilder av lettkledde kvinner. Turneren var bare ett av dem. Jeg har ingenting mot et bilde av en kroppsdel hvis saken handler om nettopp den. Men vi skal ikke spille på nakenhet når temaet er et annet. Den type fronting er gammeldags og usunn.

– Pleier du alltid svare leserne så høflig?

– Så høflig? Nei, vi forsøker å være ærlige når vi svarer. Vi setter pris på lesere som kritiserer oss og påpeker at vi kan bli bedre. Når vi gjør noe feil, så innrømmer vi det.

Humor

Fjeldstad var da også fornøyd med svaret.

– Svaret hans synes jeg var topp. Han la seg langflat på avisens vegne og tok det med humor og ironi, sier han til Journalisten.

Powered by Labrador CMS