Birgitte Klækken skal lede allmenngruppa og kulturavdelingen i Fædrelandsvennen. Foto: Reidar Kollstad/ Fædrelandsvennen.

Birgitte Klækken går til redaktørstilling i Fædrelands=vennen

Skal forsøke å være kreativ og vil være litt utradisjonell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter fire år som ansvarlig redaktør i Kristiansand Avis vender Birgitte Klækken tilbake til eieren av gratisavisen, Fædrelandsvennen. Der skal hun lede allmenngruppa og kulturavdelingen. Hun sier at et av oppdragene når hun tiltrer 1. mars, blir å skape engasjement for journalistikken.

– Hvordan skal du gjøre det?

– Det er en utfordring for alle medier i dag å skape engasjement rundt sakene sine og å få folk til å betale for innholdet. Så da må jeg finne ut hva som er smart å gjøre. Jeg skal forsøke å være kreativ, og vil være litt utradisjonell. Jeg tror det er grunnen til at jeg fikk jobben. Jeg liker litt kaos. 

Hun ble ansatt i Fevennen første gang som 24-åring og har tidligere vært journalist, reportasjeleder og nyhetssjef med ansvar for lokalkontorene. 

Tydeligere valg

Klækken forteller at hun skal samarbeide med et bra redaktørkollegium, samt sjefredaktør og administrerende direktør Eivind Ljøstad. En sjef hun karakteriserer som nyskapende og flink til å si ja til nye tanker. 

– Du var ansatt i Fevennen i lang tid. Blir det litt som å vende hjem? 

– Ja, det blir det. Samtidig har det skjedd mye på fire år. Da jeg gikk var det nedbemanningstider, så det er en mye mindre organisasjon nå. Det betyr at man som leder må gjøre tydeligere valg. Det er litt på godt og vondt. Jeg håper og tror at det er mulig å finne overskudd til gode prosjekt. Da jeg begynte som journalist i 20-årene var alt på vei opp. Det er en helt annen verden nå. 

Les også: Connie Bentzrud går fra TV 2 til Fædrelandsvennen

Likestilling 

En gjennomgang Dagsavisen har gjort viser at det er få kvinner i toppen av norske medier. Klækken forteller at særlig Sørlandet henger etter på likestilling.

– Å få kvinner i ledende posisjoner har vist seg å være krevende. Jeg er glad for å være med på å endre statistikken. 

Nå blir det for første gang like mange kvinner som menn i Fædrelandsvennens ledergruppe. Det er Klækken glad for.

– Jeg gleder meg til å jobbe i et miljø med så dedikerte og flinke journalister som Fevennen har. Jeg ser også frem til å jobbe sammen med en sprek ledelse som tør å satse på nye ideer.

Skader ikke med humør

Klækken mener de neste årene blir ekstremt viktige både for Fædrelandsvennen og for media generelt. Hun tenker at den innsatsen vi legger ned nå, både i journalistikk og utvikling blir helt avgjørende for fremtiden.

– Dette motiverer meg veldig.

Samtidig mener hun det er viktig at vi også holder journalistikken litt «nedpå». Lokaljournalistikken er for eksempel minst like viktig som før. Det har hun lært mye om i sine fire år som redaktør i Kristiansand Avis.

– Vi må «bety» noe for folk. Vi skal forklare, belyse og fortelle historier om mennesker. Det skader heller ikke med litt humør. Det tror jeg verden trenger. Det er så mye som gir grunn til bekymring i disse dager, både her hjemme i Norge og i verden som sådan. I usikre tider blir medias rolle enda viktigere fordi vi er med på å forme folks oppfatning av hvordan verden er.

Les også: Astrid-Helen Holm blir ny Side2-redaktør

– Vemodig

Selv om den nye redaktøren gleder seg til å begynne i ny jobb, sier hun det er vemodig å forlate Kristiansand Avis. Hun forteller at avisen har et unikt bra miljø som har smittet over på produktet. 

– Jeg vil begynne i ny jobb, men ikke slutte i den gamle, sier Klækken lattermildt.

Hun har hatt det utrolig gøy på jobb de siste fire årene. Og det er spesielt å oppleve at folk i Kristiansand er så glad i produktet. Flere ganger har hun blitt stoppet på gata av folk som kommer med hyggelige tilbakemeldinger om avisen.

– Først trodde jeg det var ironi. Man er ikke vant til å få så hyggelige tilbakemeldiger som journalist.  

Som redaktør og leder i Fevennen er Klækken opptatt av gode arbeidsforhold. Folk skal trives og ha det bra på jobb. Et godt arbeidsmiljø der det er høyt under taket og der man heier hverandre frem, er helt avgjørende. Hun liker at det er litt liv. Det håper hun Fevennen kommer til å merke.

Powered by Labrador CMS