– Problematisk om Det hvite hus bidrar til å undergrave maktkritisk journalistikk

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener det er problematisk dersom Det hvite hus bidrar til å undergrave maktkritisk journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Trumps team var åpenbart ikke fornøyd med mediedekningen av presidentinnsettelsen, og lørdag fikk mediene en skikkelig skyllebøtte av pressetalsmann Sean Spicer. På brifingen antydet Spicer at Trump i størst mulig grad vil kommunisere direkte med folket framfor de tradisjonelle mediene, skriver VG.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener det er problematisk om Det hvite hus bidrar til å undergrave maktkritisk journalistikk og fremstiller hendelser på en måte det ikke er grunnlag for. Om befolkningen blir mistenksom overfor alt, blir det vanskelig å ha en meningsfull offentlig debatt, påpeker hun.

– Når selv faktiske forhold blir trukket i tvil, så er det problematisk for folks evne til å orientere seg i et demokrati, sier hun til NTB.

– To grøfter

Hun mener mediene nå må passe på at de ikke havner i én av to grøfter:

Det ene er å latterliggjøre Trump og henge seg opp i den minste feil han og hans stab begår. Det vil bare bidra til ytterlig polarisering.

Det andre er å overdrive hensynet til balanse slik at man ikke lenger presenterer faktaopplysninger som fakta.

Flere ledere i norske presseorganisasjoner ser bekymringsfulle trekk ved måten president Donald Trump vil forholde seg til pressen på.

– På generelt grunnlag er det bekymringsfullt at en politisk administrasjon varsler at de skal kommunisere direkte med velgerne i størst mulig grad, og det kan se ut som at pressekorpset som følger Det hvite hus vil få betydeligere vanskeligere arbeidsforhold i tiden fremover, sier Tron Strand, leder i Stortingets presselosje, til VG.

Pressens jobb

Utviklingen man ser i USA kan bli farlig, mener nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag.

Hege Iren Frantzen. Foto: Glenn Slydal Johansen

– Alle er jo fri til å snakke direkte til folk, også Trump. Men jeg tror det er viktig å huske på at pressens jobb jo er å sørge for at folk får informasjon som er sann. Jeg håper folk forstår at informasjonen som kommer direkte fra partier, politikere eller bedriftsledere er subjektiv, sier hun.

Allerede to dager etter innsettelsen av Trump har flere medier pekt på faktafeil, deriblant Huffington Post , Reuters og Aftenposten. Blant annet har Spicer slått fast at det var mer publikum til stede under innsettelsen enn noen gang før, noe han ikke hadde faktagrunnlag for å hevde.

– Kan få det slitsomt

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, synes det er uheldig om statsledere kaster ut anklager om falske nyheter dersom de er uenig i kritikk eller vinkling.

Samtidig har han ikke tro på at kommunikasjon via sosiale medier skal kunne erstatte ordinær nyhetsdekning.

– Dersom Trump og hans stab skal rykke ut og bruke mye energi på hvert eneste tilfelle hvor de måtte være uenig i dekningen, vil de få det ganske slitsomt, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS