Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande mener regjeringen må ta grep. Foto: Helge Øgrim

Arild Grande oppfordrer kulturministeren til å sende statsråder på kurs i pressefrihet

Arbeiderparti-politikeren er bekymret over at regjeringen ikke tar tak når politikere sår tvil om pressens troverdighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I enkelte land, som for eksempel Tyrkia, knebles pressen og journalister blir fengslet. I dag bruker flere, stort sett unge, sosiale medier som sine fremste nyhetskilder. I USA ser vi at kritisk journalistikk blir møtt med påstander om falske nyheter.

– Dette i sum tegner et ganske skremmende bilde av en felles offentlighet som forvitrer, noe som kan representere demokratiske utfordringer, mener mediepolitisk talsperson Arild Grande i Arbeiderpartiet.

Boikott

Her hjemme i Norge har justisminister Per Willy Amundsen vurdert boikott av avisen Nordlys og omtalt en kritisk vinklet artikkel som «fake news». Tidligere har Anders Anundsen brent Tønsbergs Blad. I tillegg er det flere politikere som i større grad bruker egne kanaler for å nå fram med sitt budskap. 

Under onsdagens spørretime på Stortinget tok derfor Grande pressefriheten i forsvar. Han sier til Journalisten at pressefriheten er bærebjelken i et demokrati. Når de som bør stå fremst i rekken for å stå opp for pressefriheten - politikerne - trår over grensen med boikott og sår tvil om troverdigheten på blogger, er det en alvorlig sak. 

Under spørretimen spurte han kulturminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) hva hun mener om at representanter fra regjeringen oppfordrer til boikott av norske medier. 

Les også: Ap-politiker oppfordrer til boikott av Drammens Tidende

Grunnleggende prinsipp

Kulturminister Linda Hofstad Helleland på Idrettsgallaseminar
i januar. Foto: Geir Owe Fredheim, Norges idrettsforbund

Helleland takket for et godt og viktig spørsmål og presiserte at pressefriheten er et grunnleggende prinsipp i en demokratisk stat, og noe som skal vernes om i Norge.

Hun mener det er avgjørende at media er uavhengig og kan fremsette kritikk av offentlige myndigheter. Og at de må ha ressurser og frihet til å gjøre det.

Helleland sier at regjeringen er opptatt av at ingen nyhetsmedier skal boikottes på noen måte. Hun opplever at statsrådene i regjeringen både jobber for å få saker på trykk i mediene, men også svarer på kritiske spørsmål.  

Send dem på kurs

Grande på sin side mener ikke regjeringen - eller Helleland og Erna Solberg - er tydelige nok på at å true med boikott av en avis er uakseptabelt.

Han oppfordrer kulturministeren til å sende statsråder og representanter på et kurs i pressefrihet og ytringsfrihet.

Han utdyper overfor Journalisten at han er bekymret for at den demokratiske samtalen blir skadelidende om det ikke blir tatt grep. 

På oppfordringen til Grande i Stortinget svarte Helleland at det i denne regjeringen ikke er slik at statsrådene pålegger hverandre kurs.

– Jeg har full tillit til at mine statsrådskolleger gjør sitt ypperste hver eneste dag for å være i dialog med pressen. Men noen ganger kommer man i hete diskusjoner med journalister. Jeg oppfatter også statsministeren som tydelig på at medier ikke skal boikottes, sa kulturministeren.

Powered by Labrador CMS