Bilde fra NRKs reportasje tidligere denne uken. Foto: NRK

NRK og VG blant medier som meldte om løgnaktig hundetyveri

Hundeeier innrømmer overfor politiet å ha løyet om hundetyveri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken var NRK, VG, Sarpsborg Arbeiderblad og Rakkestad Avis blant mediene som kunne fortelle om et hundetyveri i Østfold. To chihuahuaer skulle ifølge hundeeierens forklaring ha blitt revet ut hendene og ført inn i en svart varebil like ved Hafslund hovedgård i Sarpsborg.

– Jeg håper for guds skyld at noen klarer å finne dem, sa eieren til VG, som hektet saken på eieren med tittelen «Eier: Hundene Ærle og Thule stjålet på åpen gate».

Pekte og forklarte

Hundeeieren hadde først lagt ut en post om det angivelige tyveriet på Facebook. Posten var delt nær 400 ganger før den ble fjernet torsdag kveld.

På Dagsrevyen ble innslaget om saken introdusert med at en kvinne ble «brutalt frastjålet» hundene som ble dratt «inn i en varebil». I den nær to et halvt minutt lange reportasjen pekte og forklarte kvinnen hvor og hvordan tyveriet angivelig skulle ha skjedd.

– Jeg håper det beste, at noen finner dem. Men jeg har mine tvil, avsluttet hundeeieren gråtkvalt i reportasjen.

Tyveriet var anmeldt til politiet, som overfor mediene bekreftet at de etterforsket saken.

– Hundene har en verdi. Salgspris for en sånn hund er cirka 20.000 kroner. Da ser vi at de har en omsetningsverdi, sa krimsjef Kai Andersen til allmennkringkasteren.

NRK opplyste også at hverken politiet, Norsk Kennelklubb eller Mattilsynet hadde noen oversikt over hvor ofte slike hundetyverier skjer.

Oppklart

Og torsdag ettermiddag kunne VG fortelle at tyveriet var oppspinn. Overfor avisen bekreftet politiet at kvinnen hadde innrømmet å ha løyet.

– Vi regner saken som oppklart, og har siktet henne for falsk forklaring, sa Andersen til VG, som avpubliserte den opprinnelige saken.

I Dagsrevyen torsdag ble det også opplyst at kvinnen kan vente seg en reaksjon på forholdet.

Grete Ruud. Foto: NRK

Etterpåklokskap

I NRK Østfold gjennomgikk saken en grundig evaluering på morgenmøtet fredag, ifølge distriktsredaktør Grete Ruud.

– «Dette kan ikke være sant» var noe vi tenkte også. Men vi mener vi hadde uavhengige kilder som bekreftet at det hadde skjedd, sier Ruud.

Hun mener politiets bekreftelse på at de tok saken alvorlig veide tungt på skålen for at saken ble publisert. Samtidig erkjenner hun at redaksjonen trolig burde ventet til etterforskningen hadde kommet lengre.

– Men politiet sa at det kan ha skjedd. De ga uttrykk for at var en alvorlig sak. Men vi legger kanskje for stor vekt på politiet når de kommer med deres troverdighet.

Ruud sier flere ansatte i NRK Østfold har gitt uttrykk for at de mente saken var oppspinn fra begynnelsen, men legger til at det er lett å være etterpåklok.

– Hadde vi spurt litt mer hadde vi kanskje skjønt at det var dodgy.

Hun sier redaksjonen også hadde antennene oppe mot den hvite varebilen. I denne forklaringen var fargen svart.

– Med fasiten i hånd var dette dumt.

Sarpsborg-politiets Kai Andersen var ikke tilgjengelig for en kommentar til Journalisten fredag.

Powered by Labrador CMS