Alle gode ting var ikke tre for Ralf Lofstad

I år klarte Lofstad å komme seg over grensen til Vietnam og gjennom passkontroll. Seks dager gikk det før han ble pågrepet. Foto: Privat

Alle gode ting var ikke tre for Ralf Lofstad

Dagbladet-journalisten pågrepet i Vietnam - igjen.

Vi står i fare for å skrive denne saken på en årlig basis. I fjor fortalte Journalisten om Dagbladets journalist Ralf Lofstad som var pågrepet i passkontrollen på vei inn i Vietnam. Han ble fratatt passet og ført til et rom på flyplassen hvor han ble sittende i 12 timer i påvente av at flyet til Oslo via Bangkok var klart for avgang.

Det var andre gangen han ble pågrepet. Første gang var under en studiereise i 2007. Den gang fikk han beskjed om at noe var galt med reisedokumentene og måtte etter 19 timer med avhør over to dager forlate fødelandet.

Lofstad er selv født i Vietnam, men ble på midten av 1970-tallet adoptert til Norge. En av årsakene til at han ikke får oppholde seg i Vietnam, kan være at han tidligere har skrevet om den forbudte politiske opposisjonen i landet, og om sin første runde med politiet. Det var i hvert fall årsaken til deportasjonen i fjor.

Men konsekvente har de ikke vært i Vietnam. For Lofstad har vært tilbake i fødelandet flere ganger mellom 2007 og 2016. Blant annet for å skrive om sin egen adopsjon.

Journalisten anbefaler: For 39 år siden kom Dagbladets Ralf Lofstad til Norge. I ei pappeske

– Alle gode ting er ikke tre når vi kommer til Ralf og Vietnam?

– He-he. Vi blir visst ikke venner, nei, skriver Lofstad over Facebook Messenger. – Jeg dro på samme pass som sist, men via en annen grensepassering. Det ser ser ut som det skjedde en glipp i kontrollen.

Klok av skade har ikke Loftstad kjøpt returbillett. Som ifjor blir han sendt til Bangkok. Så legger han opp løpet for de neste to ukene der.

Etter pågripelsen i fjor regnet han med at myndighetenes strategi var å få ham til å utlevere informasjon om eksil-vietnamesere i Norge som er engasjert i demokratibevegelsen.

Annonser

Ledige stillinger:

Les også

Jarle Aasland er bekymret for de unge fotojournalistene som ikke lenger kan livnære seg på faget sitt.

Ansvarlig redaktør Arne Reginiussen er ikke redd det svekker tilliten til avisen. 

Første episode kommer allerede torsdag.