Rådsleder Per Edgar Kokkvold (til høyre) med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved sin side. Foto: Glenn Slydal Johansen

Per Edgar Kokkvold mener NRKs vinkling av minnesmerket på Utøya var ekstremt partisk

Han forstår godt at AUF ble overrasket over at de ble konfrontert med forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

24 klager er kommet inn til Kringkastingsrådet på NRKs dekning av alternativ plassering av nasjonalt minnested etter 22. juli-terroren. AUF er blant dem.

Les også: Mange reagerer på Dagsrevyens dekning av minnesmerket på Utøya

Generalsekretær Renate Tårnes skriver i sin klage at de reagerer på vinklingen, hvor bakgrunnen for forslaget om å ha minnesmerket i Hole kommune «drukner i iveren etter å nøre opp under en konflikt mellom velforeningen og AUF/støttegruppa». 

Tårnes reagerer på at etterlatte eller støttegruppa ikke er represent i reportasjen. Og det er de ikke alene om.

Naboenes stemme 

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord har i forkant av K-rådet svart én av klagene. Her forklarer hun at mediene må dekke striden om hvor minnestedet skal plasseres, og da har naboenes stemme en plass.

«Vi kjenner oss ikke igjen i at dette var ensidig og tendensiøs journalistikk», skriver hun og påpeker at Aftenposten-redaktør Per Anders Madsen blir intervjuet etter innslaget.

Han ber begge parter om å gripe AUFs forslag med begge hender. Hun viser også til at både nabo, AUF-leder Mani Hussaini og kommunalminister Jan Tore Sanner er intervjuet i reportasjen.

–  Partisk

Leder Per Edgar Kokkvold i Kringkastingsrådet skjønner godt at det har kommet reaksjoner på innslaget. Han mener vinklingen er ekstremt partisk. 

– Vinklingen kunne vært løst ved å se på konflikten mellom staten og naboene. Jeg skjønner overraskelsen fra AUF på at de blir konfrontert med dette. Det fremstår som deres forslag, men det er det ikke. 

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK er til stede under K-rådet. Han mener innslaget er riktig journalistisk løst - og på en måte NRK kan stå inne for. Likevel forstår han at en slik reportasje får reaksjoner.

– Det er viktig å huske bakgrunnen for forslaget, nemlig striden mellom staten og naboene. Det handler om et kompromissforslag fra AUF, som naboene reagerte på. Da er det rart å ikke vinkle på dette.

Balanse

Flere rådsmedlemmer forteller at de ikke reagerte på vinklingen fordi minnesmerke-striden er en pågående nyhetssak og at det er balansen som helhet som er viktig.

Elin Ørjasæter på sin side forsto ikke selve saken og etterlyse noen skisser. Hun mener NRK fremstår som dramaqueens i sin dekning.

–  Det er mitt evige hjertesukk til Dagsrevyen, sier hun.

Det har i forkant av torsdagens Kringkastingsmøte kommet inn 567 klager. Det betyr at det så langt i år har kommet like mange henvendelser som i hele fjor til sammen. På programmet står også falske nyheter og debatt om dokumentarserien Innafor.

Powered by Labrador CMS