Erlend Aune vil bruke erfaringene fra tiden som politietterforsker i det journalistiske arbeidet

Den tidligere politimannen Erlend Aune er i vikariat i lokalavisa Innherred. Foto: Marte Skjesol

Erlend Aune vil bruke erfaringene fra tiden som politietterforsker i det journalistiske arbeidet

Er ikke «50, feit og ferdig» ennå.

Siden 2015, da Levanger-Avisa og Innherred Folkeblad Verdalingen slo seg sammen til Innherred, har Erlend Aune vært inne i et vikariat i avisen. Denne uka fikk han forlenget vikariatet frem til april 2018.

55-åringen har utdanning fra politiskolen og jobbet etter det som politietterforsker i noen år. Da politibetjenter fikk tilbud om å starte i inkasso-bransjen på 1980-tallet, hoppet han over til det. Der brukte han den samme kunnskapen som han gjorde som politi, og nå i det journalistiske arbeidet: tilegne seg informasjon, spore opp folk og kontake dem på riktig måte. 

Det var da Innherred startet med egne nett-TV-sendinger i forbindelse med Levanger Fotballklubb sine hjemmekamper i 2015, at Aune fikk spørsmål om han kunne tenke seg å bli programleder for disse. Senere fikk han tilbudet om å prøve seg som skrivende. 

Han forteller Journalisten at bakgrunnen hans for arbeidet er det samme i alle jobbene. Han er nysgjerrig, spørrende og gravende. 

– Journalister er også etterforskere, og jobber for å få tak i opplysninger. Dermed er det ikke dumt å ha en slik bakgrunn. Det å tenke kreative måter å få informasjon på, er likt. 

Likhetstrekk

Det er han ikke alene om å mene. Tidligere DN-journalist Anders W. Hagen har gjort motsatt. Han har gått fra journalistikken til jobb i Kripos.

Han har fortalt Journalisten om mange politifolk han har møtt i Kripos som han tror ville gjort det godt som gravende journalister. Og mener generelt etterforskere og journalister har mye til felles. 

Aune er heller ikke i tvil om at det er flere fellestrekk. 

– I inkasso-bransjen var vi mye ute i felt og sporet opp folk som var på avveie. Også her gjorde vi mye av det samme som politiet og mange journalister gjør i dag. Vi snuste oss fram etter informasjon og mennesker i en vanskelig situasjon. Så der har jeg blant annet lært å trå varsomt i møte med intervjuobjekter.

Les også: En gang var Anders W. Hagen journalist i DN. Nå er han etterforsker i Kripos. Ikke ulikt mener han

«Opp i åra»

Journalistvikaren legger ikke skjul på at han er «litt opp i åra» og at det er utfordrende å publisere på flere plattformer samtidig. Men han synes det er spennende å få jobbe med et bredt felt i en lokalavis som dekker to kommuner. 

– Det er et spennende arbeidsfelt, og det blir ekstra spennende med et større område. Jeg skriver jo om alt mulig, også sport. Men det morsomste er å treffe folk. Leserne vil lese om «Magda som bor i dalen», ikke bare ordføreren, sier han. 

– Med din bakgrunn, hvorfor velger du å gå til en så usikker bransje?

– Jeg hadde ikke fast jobb da jeg ble tilbudt vikariatet i Innherred, så jeg grep muligheten. Så tar jeg dette året jeg har fått, og så får vi se. En blir aldri for gammel til å lære nye ting. Jeg er ikke 50, feit og ferdig, enda. Så får vi se om jeg går ut på dato etter hvert. 

Men han har ingen planer om å gå tilbake til politiyrket. Det toget har gått, mener han. 

Annonser

Les også

Mener det er viktig med tillit blant folket om at pasientopplysninger blir behandlet konfidensielt, samtidig som særlig mediene må kunne granske helsetjenestene.

Video: Pressens representanter møter blant andre helseminister og helsedirektør for å drøfte det offentliges tilgang til helsejournaler. Se debatten i opptak her.

ARENDAL (Journalisten:) Dagens Næringslivs politiske redaktør er kanskje en av mediebransjens travleste under Arendalsuka.