(f.v.) Mari Nyhus og Marie Myrbraaten hadde ikke møtt hverandre før Journalisten setter dem i samme rom for å snakke om intimkirurgi og sugardating i NRKs «Innafor». Foto: Angelica Hagen.

Mari (19) og Marie (18) synes det er dumt at NRK «Innafor» får kritikk

Det må være innafor å ta opp temaer som opptar unge, mener de. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år slapp NRK dokumentarserien «Innafor» med et ungt publikum som målgruppe. I episodene utforsker programleder Emma Clare Gabrielsen blant annet intimkirurgi, gråsoneprostitusjon på nett og smart-dop. Et av temaene som tas opp er «sugardating» der eldre menn søker kontakt med yngre kvinner - eller omvendt.

Den undersøkende dokumentarserien har blant annet blitt kritisert av skribent Susannah Bush Eide i et debattinnlegg i Aftenposten for å være blåøyd, uansvarlig og for å slå tilbake mot sin egen hensikt. 

Forfatter Linnea Myhre skriver i en kommentar i Morgenbladet at serien gjør unge mer usikre enn de allerede er, og innrømmer selv at hun selv ble mer usikker etter å ha sett programmet om intimkirurgi.

Les også: Økt kritikk mot NRKs Emma Clare og «Innafor»

I tillegg skriver Aftenposten at den omtalte «sugardatingsiden» har opplevd økt trafikk etter programmet. Plastikkirurgen Halfdan Vier Simensen, som er intervjuet i «Innafor» forteller også om økt etterspørsel. Kringkastingsrådet har foreløpig mottatt seks klager på serien.

Jentene ved Elvebakken videregående liker godt NRKs dokumentarserie. Foto: Angelica Hagen

Ikke enig

Journalisten har møtt Mari Nyhus (19) og Marie Myrbraaten (18) ved Elvebakken videregående skole for å spørre hva de synes om programmet og kritikken som har kommet. 

– Det blir for dumt. NRK kan ikke la vær å lage en serie fordi flere vil sjekke seg på grunn av det. Det kan ikke sette en grense for samfunnsdebatten. Jeg synes det er kult at de eksperimenterer og prøver ut nye konsepter, sier Nyhus. 

Hun får støtte fra Myrbraaten som mener NRK må sende flere programmer som «Innafor».

De kan begge forstå at noen kan bli negativt påvirket av serien, men synes ikke det er god nok grunn til at NRK ikke skal lage slike serier. 

– Det er selvfølgelig synd om flere blir «sugarbabies» eller opererer seg som følge av dette, men det er viktig også å huske at kirurgen i intimkirurgi-episoden tjener penger på at unge jenter opererer seg, det er grunn nok til å tvile på det han sier, mener Myrbraaten.

Personlig

Nyhus legger til at hun er lei av at voksne diskuterer noe som angår dem, og mener mange voksne er litt trangsynte.

Begge jentene synes spesielt det er kult at Emma Clare er personlig med seerne og utstyrt med eget kamera. Da føler de seg tettere på og det gir henne som programleder mer troverdighet.

Ingen av dem hadde imidlertid hørt noe om temaene som blir tatt opp i serien på forhånd. Men de tror det at det snakkes om i serien kan gi flere en stemme.

– Dagens ungdom er mer åpne enn det våre foreldre var. Før var det ikke naturlig å vise naken kropp eller snakke om menstruasjon på TV. For oss er dette normalt, sier Myrbraaten.

Begge jentene ønsker seg flere slike undersøkende dokumentarserier rettet mot unge. 

Emma Clare Gabrielsen er programleder for Innafor. Foto: Snorre Tønset.

Greit med klager

Prosjektleder Tove Austad i NRK «Innafor» er for tiden på ferie, men forteller Journalisten via e-post at de i tillegg til kritikken, har fått uvanlig mange gode tilbakemeldinger på serien. 

– De første  fire ukene etter publiseringen var det nesten utelukkende positiv respons. Mange mente at dette var noe nytt og viktig norsk samfunnsinnhold fortalt på en måte som appellerer til dem. Vi fikk også mange tilbakemeldinger fra folk som sa at «alle» snakket om «Innafor».

Hun forklarer at de hadde historiens høyeste seertall for fakta/dokumentar-programmer på nett-TV. Så egentlig hadde Austad regnet med at det ville bli mer debatt og klager, på grunn av de kontroversielle temaene og at de har en åpnere og mer subjektiv fortellerstil enn det som er vanlig i undersøkende dokumentar.

– Debatten har kommet nå. Og klagene. Det er greit, for vi ønsket ikke å lage en serie som ble forbigått i stillhet. 

Søkende og åpen

Austad forteller at det selvsagt er bevisst at NRK har valgt å bryte med den allvitende fortelleren, og heller lar Emma Clare Gabrielsen ta med seeren på sin utforsking. Hun mener de reisene programlederen tar seeren med på, angår de NRK ønsker å nå. 

Austad påpeker at det for de aller fleste er lett å skille mellom scener der Gabrielsen formidler fakta, og der hun reflekterer og er subjektiv. 

– Noen kan synes at hun fremstår som ukritisk når hun ikke stiller intimkirurgen til veggs, men heller spør og graver åpent og får ut av ham hvordan han ser på det han driver med. Men senere i episoden oppsøker hun en gynekolog som er veldig tydelig motstander av estetisk intimkirurgi, påpeker hun og legger til:

– Vi tror at moderne seere er i stand til å tenke selv, og ikke trenger oss til å legge frem ferdigtyggede sannheter med to streker under svaret. Unge TV seere er også ganske avanserte og de liker tydelig avsender, som de kan identifisere seg med. 

Powered by Labrador CMS