Gard Steiro viderefører VG-Spaden - denne gangen satses det på fotojournalistikken

TØNSBERG/SKUP (Journalisten): – Det viktigste er ikke pengene, men å få opp ideene, sier sjefredaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Like etter at nåværende sjefredaktør Gard Steiro staret som nyhetsredaktør i VG, ble det diskutert hva redaksjonen kunne gjøre for å styrke den undersøkende journalistikken. Det viktigste grepet mener Steiro var å opprette dagsorden-gruppa.

Det var en erkjennelse av at skal du ha mulighet til å løfte mange nok prosjekter, særlig for VG som har en ambisjon om å både være gode på det raske og ha tunge avsløringer, må du skape et rom for reporteren slik at personen ikke blir avbrutt av turnus, forklarer sjefredaktøren.

Men så påpeker han at det er noe fare ved å opprette slike miljøer. Medarbeiderne kan gå seg fast i noen spor og det blir de samme journalistene hele tiden som jobber med denne typen prosjeker. Dermed får du ikke mange nok ideer inn. 

– Det vi hadde et mål om var å få opp flere ideer fra hele redaksjonen - og forslag til nye metoder og fortellerteknikker. 

Dermed satte VG av 2 millioner kroner til det han kalte VG-Spaden i fjor. Midlene lyses ut et par ganger i året og Steiro opplyser at det er mange søkere.

Blant annet er VG Helgs «Det hvite raseriet» blant prosjektene som har fått midler fra Spaden. 

Les også: Da VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen skildret høyreekstreme møtte én av kildene med maskingevær

Foto-spade

Steiro mener en av svakhetene i VG - og mange andre redaksjoner i dag - er at fotografene gjerne ønsker å jobbe med egne prosjekter, men enten har de ikke ideer eller så er det ikke rom for å gjøre noe selv. 

– Jeg mener det er rom, spesielt i VG, til det, men idétilfanget er for dårlig. Fotografene må komme med ideer, så skal ikke vi si nei. Derfor lagde vi en mindre spade som skal lyses ut et par ganger i året til bare fotografer og frilansere tilknyttet VG.

– Har dere oppnådd suksess med spadene? 

– Nja, noe har gått bra, noe har gått dårlig. Suksessen er som følger; det har kommet et par gode saker ut av det. Men det jeg synes er at det har bidratt til å få fram flere ideer og bevisstgjøre redaksjonen på at dette ikke er noe man ønsker bare en liten gruppe skal jobbe med.

Hver journalist - og nå også fotograf - kan søke midler til sitt prosjekt, så ser de sammen hvor mye som trengs.

– Det viktiste er ikke pengene, men å få opp ideene. Det er viktig at dette bare er et supplement. For mye av gravingen skjer i nyhetsbildet eller ved kildetilgang. Så kan det også brukes spaderessurser til noe av det, men hver avdeling skal i prinsippet ha ressurser til å dekke slik graving. 

Skup-pris med spademidler?

«Psykiatriavsløringen» fikk en del spademidler underveis for å forlenge prosjektet på et tidspunkt. Det samme har åpenhetsprosjektet i idretten. Begge kjemper om Skup-pris. 

– Tar VG Skup-prisen i år? 

– Jeg har ikke lest rapportene i år, så det vet jeg ikke. Men ut fra sakslistene virker det som det er veldig mye bra i år. Vi har seks gode prosjekter levert inn. Det er det viktigste for oss. Så er det selvfølgelig hyggelig å vinne prisen, men skal du ha sjans til å vinne må du levere inn gode rapporter hvert år. Det er målet. Gjør du det hvert år, vinner du til slutt prisen. Det er min hypotese. 

Powered by Labrador CMS