Elin Floberghagen tror norske redaktørstyrte medier har bedre kildekritikk enn før og er blitt flinkere til å sjekke fakta for å hindre falske nyheter i å slippe til. Foto: Caroline M. Svendsen

Floberghagen mener begrepet falske nyheter forvirrer bevisst

Det er mange som bruker «falske nyheter» som et begrep, men hva betyr det egentlig?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nybakt generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen ,mener definisjonen på en falsk nyhet er en nyhet som bevisst forvirrer, med den hensikt å oppnå noe av ideologiske eller økonomiske hensyn.

Floberghagen opplyser at hun har sett falske nyheter i det siste, men ikke fra norske medier.

– Det betyr ikke at det ikke kan finnes noen falske medier i norske nyheter, men jeg tror norske redaktørstyrte medier har bedre kildekritikk enn før og er blitt flinkere til å sjekke fakta slik at en del falske nyheter stoppes på den måten, sier hun til Journalisten.

NONA arrangerer i samarbeid med Norsk Redaktørforening, MBL, Norsk Journalistlag, Institutt for Journalistikk, og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, seminaret «Tillit, falske nyheter og faktasjekk.»

Falske nyheter er heller ikke noe nytt problem, men i 2016 ble det for alvor kjent, spesielt i USA der mange sier at fremveksten av falske nyheter bidro til at Donald Trump ble president i USA. Også i Norge er falske nyheter høyt på agendaen det siste året, men det er forskjellige meninger om hva det faktisk betyr.

Må bekjempe falske nyheter

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten viser til saken Aftenposten publiserte om at russisk media skulle tillate drap i et realityshow i desember 2016.

– Det er den eneste falske nyheten jeg vet om i Aftenposten, sier hun. Aftenposten valgte den gang å være helt åpen om feilen, og skrev en artikkel om hva som hadde skjedd. Hun mener det er avgjørende at mediene er mer åpne for å bekjempe falske nyheter.

– Aftenposten og andre medier må bekjempe falske nyheter ved alltid å være åpen med leserne om det som ligger bak artikkelen for eksempel når det gjelder kildevalg. Tradisjonelt har mediene vært veldig lukket, påpeker hun.

Elin Floberghagen er helt enig med Tone Tveøy Strøm-Gundersen om at åpenhet er svært viktig for å bekjempe falske medier.

Aftenpostens nyhetsredaktør mener samtidig at falske nyheter gir redaktørstyrte medier anledning til å vise at disse nyhetene faktisk er sanne.

Powered by Labrador CMS