Anine Kierulf forsker på ytringsfrihet. Hun kan ikke huske en lignende sak som den Nettavisen nå har anmeldt.

Nettavisen-anmeldelse kan være første av sitt slag i Norge

Jussforsker Anine Kierulf kan ikke komme på lignende saker i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er advokat Jon Wessel Aas som har innlevert anmeldelsen på vegne av Nettavisen og ønsker at politiet skal undersøke om det er blitt begått straffbare overtredelser av åndsverkloven og straffeloven med hatefulle motiver og undergraving av pressefriheten.

Her kan du lese hele anmeldelsen

Forsker Anine Kierulf forteller at det på generelt grunnlag ikke er inngitt så veldig mange sånne anmeldelser tidligere.

– Det er et relativt nytt fenomen at andre nettsteder foregir å være en avis, sier hun. Kierulf forsker på ytringsfrihet.

LES OGSÅ: Har du delt posten til venstre? Den er falsk og du risikerer at Nettavisen politianmelder deg

– Jeg kommer ikke i farten på noen lignende saker i rettsapparatet der det er snakk om brudd på åndsverksloven, men det har vært saker om forfalskninger, sier Kierulf.

Hun mener det er et spørsmål om en slik forfalskning vil bli rammet av et allerede eksisterende regelverk, som ikke i utgangspunktet var laget for denne situasjonen, men også kan brukes her. Ifølge Anine Kierulf har bruken av sosiale medier aktualisert denne problemstillingen.

– Slik sosiale medier har utviklet seg er det veldig lett for folk å endre en tittel og ingress, opplyser hun.

Mye kan være straffbart

Hun minner samtidig om at det er veldig mye av det som skjer på nettet i dag, faktisk er straffbart. For eksempel er bare det å dele et bilde uten samtykke et brudd på åndsverksloven og det skjer jo hele tiden på Facebook.

– Men det kan være forskjell på en ting du gjør på spøk, og når det er snakk om bevisst forledelse av andre mennesker, påpeker han.

Kierulf mener at denne saken er egnet for at politiet kan statuere et eksempel, og at den derfor burde etterforskes.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen håper politiet tar tak i
anmeldelsen. Bilde: Paul Weaver

– Det kommer jo an på politiets ressurser, men hvis jeg hadde vært politi hadde jeg statuert et eksempel for det er ikke usannsynlig at dette kan skje igjen, sier hun.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen opplyser at de har anmeldt selve handlingen, for de vet ikke hvem som faktisk delte den falske saken på Facebook først.

Han forteller at de har vært i kontakt med Facebook.

– Facebook er klar over at vi har gått til anmeldelse, sier Stephansen.

Nyhetsredaktøren mener at dette kanskje er et verre problem for offentligheten, enn falske nyhetssider, som det har vært mye snakk om i det siste.

– Mange vil jo kanskje tro at dette faktisk er Nettavisen, sier han.

Avventer politiet

Stephansen sier at han håper at politiet ser alvoret i dette, men forklarer at de jo ikke vet omfanget av saken. Det er opp til politiet å etterforske.

– Jeg vil jo tro at Facebook relativt enkelt vil kunne se hvem som gjorde det først, det blir spennende å se hva Facebook gjør dersom de faktisk får en henvendelse fra politiet om å gi ut opplysninger, sier Stephansen.

Peter Münster Foto: Martin Huseby Jensen

Foreløpig avventer Nettavisen hva politiet gjør.

Facebook bekrefter at de har fjernet den aktuelle posten og svarer følgende på henvendelsen fra Journalisten:

– Vi vet at folk ønsker korrekt informasjon på Facebook, og det gjør vi også. Falske nyheter og svindel skader lokalsamfunnet og gjør at verden blir mindre informert. Bruken av en funksjonalitet for å bevisst feiltolke et nyhetssted er et brudd på våre retningslinjer. Vi har fjernet den aktuelle posten, sier Facebooks kommunikasjonsrådgiver for Norden, Peter Mûnster.

Politiet i Oslo bekrefter at de mottok anmeldelsen fra Nettavisen 24. april, men kan ikke på dette tidspunktet si noe mer om hvor etterforskningen står.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS