Magne Ove Varsi gir seg i NRK. Foto: Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi

Magne Ove Varsi mener seg forskjellsbehandlet og forlater NRK Sápmi

Varsi søkte om å få jobbe fra andre steder eller ulønnet permisjon av familiære årsaker, men fikk nei. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han har til nå jobbet som journalist, urfolksekspert og kommentator for NRK Sápmis kontor på Marienlyst. Magne Ove Varsi var først innom NRK i 1985. Så ble det et opphold i 1991 for å bygge opp en samisk journalistutdanning og den svenske delen av Oddasat. I 2014 var journalisten tilbake. Men nå er det altså slutt. 

Varsi føler seg forskjellsbehandlet av ledelsen i NRK Sápmi. I august i fjor søkte han om å få jobbe fra distriktskontoret i Møre og Romsdal fordi kona hans skulle jobbe fra Aure i ett års tid. Ifølge Varsi er det ikke uvanlig at ansatte ved Sápmi jobber fra andre kontorer, blant annet jobber en person fra Røros. Men han fikk avslag. 

Så han søkte om å få jobbe fra NRK-kontoret i Trondheim i stedet. Der var det allerede en person fra Sápmi som arbeidet fra, men som skulle bytte kontor. Varsi fikk avslag også her. 

Journalisten får opplyst at personen som jobbet fra Trondheim er frilanser, og ikke ansatt i NRK Sápmi, og kun skal ha jobbet derfra i perioder. 

8. mai søkte Varsi om ulønnet permisjon for ett år. Etter kort tid gav ledelsen ham avslag på dette. Samme dag leverte Varsi inn oppsigelsen.

Les mer om Magne Ove Varsi: Rastløs pioner

Kan utføres andre steder

Forrige uke utlyste NRK stillingen til Varsi. Og da fikk han seg en overraskelse. Der het det nemlig, ifølge Varsi, at vedkommende skal jobbe fra Marienlyst, men at «stillingen kan utføres i et annet regionskontor hvis søkerens kompetanse er spesiell». 

Varsi forteller at han ikke nødvendigvis føler seg tråkket på, men at det er en klar forskjellsbehandling. Han tenker mest på hvordan det skal bli med Sápmi framover og hvordan ledelsen skal behandle de gjenværende medarbeiderne. 

– Jeg kjenner min egen kompetanse, så jeg tenker ikke så mye på det. Men jeg tenker på de som fortsatt jobber i NRK Sápmi. Hva har de i vente om dette er slik NRK behandler medarbeiderne med nødvendig kompetanse? spør han seg. 

Egne Sápmi-kontorer

Nyhetsredaktør Jan Rune Måsø i NRK Sápmi forklarer at stillingen er på Marienlyst. Journalisten som ansettes kommer til å jobbe for NRK Sápmi med utgangspunkt fra gulvet der NRK Nyheter blir produsert. Det åpnes også for mulighet til å jobbe fra NRK Sápmis lokalkontorer om søker har rett kompetanse. Disse ligger i Tana, Kautokeino, Karasjok, Kåfjord, Tromsø, Harstad, Snåsa, Tysfjord og Oslo.

– Hvorfor fikk ikke Magne Ove Varsi jobbe fra et annet kontor? 

– Sápmi har kontorer i Tana, Kautokeino, Karasjok, Kåfjord, Tromsø, Harstad, Snåsa, Tysfjord og Oslo.

– Er det vanlig at Sápmi-ansatte jobber ved andre distriktskontorer?

– Sápmi har kontorer i Tana, Kautokeino, Karasjok, Kåfjord, Tromsø, Harstad, Snåsa, Tysfjord og Oslo.

– Så det har ikke jobbet noen fra Sápmi i Trondheim?

– Sápmi har kontorer i Tana, Kautokeino, Karasjok, Kåfjord, Tromsø, Harstad, Snåsa, Tysfjord og Oslo.

– Kan du si noe om hvorfor én journalist kan jobbe fra Røros, men at Magne Ove Varsi ikke kan bytte til et annet kontor? 

– NRK har et stort behov for å styrke journalistikken og samfunnsdebatten i det sør-samiske området. 

Journalisten er kjent med at teksten i stillingsutlysningen, som spesifiserer at personen skal jobbe ved NRK Sápmi-kontorene, ble endret etter vi var i kontakt med nyhetsredaktøren. Måsø sier at teksten ikke er endret, men presisert etter at fagforeningen tok kontakt og ga uttrykk for at den kunne misforstås. 

– Nå har vi et stort behov for en nyhetsjeger i umiddelbar nærhet av riksdesken på Marienlyst primært. Får vi ikke det til, så kan vi åpne opp for et av NRK Sápmis lokalkontorer, sier han.

Måsø kan ikke uttale seg ytterligere fordi han mener det er en personalsak. På spørsmål om kompetansen til Varsi svarer han at han er en svært dyktig og kompetent medarbeider.

Men Varsi er ikke den eneste spesialisten i NRK Sámpi som har sagt opp jobben på grunn av det som oppfattes som forskjellsbehandling.

Liv Inger Somby forlot redaksjonen i februar. Foto: Mathias Sikku Valio, Sámi allaskuvla.

Nedprioritert

Liv Inger Somby var ferdig i NRK Sápmi i februar. Hun følte seg urettferdig behandlet etter at en norsk mann ble satt til å lage dokumentaren om den kvinnelige samiske pioneren Elsa Laula Renberg foran henne. 

– Det var tøft å få beskjeden på et husmøte om at en samiskspråklig kvinnelig journalist ikke duger til dokumentarprosjektet. Jeg valgte da å søke om permisjon i seks uker for å fullføre masterskrivingen og like etter sendte jeg oppsigelsen. Jeg måtte ta et valg og det var vondt, men samtidig så kunne jeg ikke fortsette i en redaksjon hvor kompetansen ikke blir godt nok ivaretatt.

Somby er eneste norske kvinne med en mastergrad i urfolksjournalistikk. Den samiske kvinnepioneren Renberg er innlemmet i masteroppgaven. Hun er klar på at det var en dyktig journalist som fikk jobben, men sier at det gjorde noe med motivasjonen å høre at man ikke er god nok, og at hennes samiske kompetanse og signatur ikke var like mye verdt.

– Det er viktig ikke å bli kjønnsblind, men å tenke på hvilken kompetanse man har bruk for. Det er selvfølgelig opp til ledelsen å bestemme hvem som skal få jobbe med hva. Jeg hadde bare ønsket meg en ryddigere prosess når man tar viktige avgjørelser.

Da hun var tilbake i redaksjonen og fikk beskjed om at hun i større grad skulle jobbe radio og nyheter, følte hun at kompetansen hennes ikke ble brukt riktig. Hun respekterer avgjørelsen, selv om hun ikke er enig i den og hun presiserer at hun fortsatt ser på NRK som en attraktiv arbeidsplass. 

Somby har vært inn og ut av NRK siden hun var 14 år gammel. Hun har vært vaktsjef, produksjonsleder, redaksjonssjef og fungerende sameradiosjef, i tillegg til journalist. Somby snakker fire språk flytende, samisk, norsk, finsk og engelsk og hun har urfolkskompetanse med et stort internasjonalt nettverk.

– Trist

Direktør Mona Solbakk i NRK Sápmi sier at både Magne Ove Varsi og Liv Inger Somby er dyktige folk, men NRK kan likevel ikke nekte dem å slutte i jobbene sine. 

Hun forklarer at hovedkontoret til Sápmi ligger i Karasjok og de andre lokalkontorene er fordelt på åtte steder. De bemanner ut fra det. I tillegg sier Solbakk at det er vanskeligere å gi ut permisjoner nå enn det var for noen år siden. 

– Vi prøver så langt vi kan, sier hun og synes det er trist dersom noen ikke har hatt en god opplevelse med NRK Sápmi. – Jeg beklager det. Det kan vi kanskje lære noe av. 

Hun forklarer at Magne Ove Varsis stilling er tenkt på Marienlyst for å styrke nasjonal dekning av samiske saker. Frilansere står fritt til å velge hvor de vil jobbe fra, mens det gjelder andre regler og forpliktelser for ansatte. 

– Hvorfor er det vanskeligere å gi permisjon nå som det er arbeidsgivers marked enn før - da det var arbeidstakers marked? 

– Vi gir de permisjoner vi etter lovverket må gi. Utover det er hovedregelen at vi ikke gir permisjoner. Det er fritt opp til ansatte å bestemme hvilken arbeidsgiver de ønsker å jobbe for. I dette tilfellet har begge to valgt å si opp stillingene i NRK.

Solbakk sier at de to det er snakk om er dyktige journalister og vil tilføre en annen organisasjon kompetanse og engasjement. Hun ønsker dem lykke til. Hun legger til at NRK Sápmi forøvrig har nesten 90 svært kompetente medarbeidere. Og de rekrutterer stadig nye mennesker med aktuell kompetanse. 

– NRK Sápmi forsøker å legge til rette og balansere hensynene til både virksomhetens og den ansattes behov. NRK Sápmi har behov for en dyktig journalist i innenriksredaksjonen på Marienlyst. Når det gjelder Røros, så har vi behov for å dekke det sørsamiske området bedre. Røros er sentralt sørsamisk sted, der det er naturlig å kunne rapportere på sørsamisk.

– Liv Inger Somby skulle ønske at det var en ryddigere prosess da hun ikke fikk jobbe med dokumentaren om Elsa Laula Renberg. Hva tenker du om hvordan den prosessen foregikk? Hvorfor fikk hun ikke lage dokumentaren?  

– Det er redaktørene som har det siste ordet i alle redaksjonelle beslutninger og veivalg. I enkelte saker kan det være ulike oppfatninger. Det er en ærlig sak å være uenig. Utover det kommenterer ikke NRK Sápmi personalsaker i media eller sosiale medier.

Powered by Labrador CMS