F.v. Ketil Heyerdahl, advokat og rådgiver i NJ, Richard Aune, leder i NRKJ og Mari Rollag Evensen, i NRKJ-styret og i forhandlingsutvalget, møter representanter fra NRK sitt forhandlingsutvalg, Åse Rigmor Westrum, adm. redaktør i nyhetsavdelingen og Lars Harald Alstadsæter, assisterende distriktsdirektør i NRK.

NRK-oppgjørets siste timer

Forhandlingsfristen i NRKJ-oppgjøret er gått ut. Mens de venter titter Journalisten inn. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ti kanner kaffe har gått med siden representanter fra NRK Journalistlag og NJ møttes onsdag morgen klokka 09.00, for å gå inn i lønnsoppgjørets siste dag. I NRKJs lokaler på Marienlyst sitter de og spiser lunsj. Og venter. Ballen ligger hos ledelsen.

– Mens vi venter på Godot, slik føles det, sier Berit Rekaa som sitter i styret og forhandlingsutvalget i NRKJ, spøkfullt med henvisning til forfatteren Samuel Beckett.
 

Lunsj og ventetid. F.v. Rolf Johansen, 1.nestleder i NRKJ, Mari Rollag Evensen, NRKJ styret og forhandlingsutvalg, Anne Berit Larsen, organisasjonssekretær, Stein Larsen, rådgiver og advokat i NJ, Elin Nykaas, advokat i NJ og Berit Rekaa, i NRKJ styret og forhandlingsutvalget. Foto: Andrea Gjestvang


Forhandlingene begynte fredag. Tirsdag formiddag fikk NRKJ et tilbud fra ledelsen. Tre timer senere sendte fagbevegelsen fra seg et revidert krav til ledelsen, som svarte med et nytt tilbud like etter Dagsrevyen tirsdag kveld. Begge partene nærmet seg hverandre, men de er langt fra enige.
 

Mari Rollag Evensen, Richard Aune og Ketil Heyerdahl på vei til møte med NRK-ledelsen. Foto: Andrea Gjestvang


– Vi har akkurat levert andre reviderte krav til NRK i et møte i dag, forteller Richard Aune, leder i NRKJ. - Nå venter vi i spenning. Aune legger ikke skjul på at forhandlingene er inne i en krevende fase, snaue to timer før fristen går ut klokka 15.00 i dag. 

– Vi føler at kravene våre blir tatt seriøst, og derfor forventer vi å få et tilbud som gjenspeiler det. Men vi er på ingen måte i mål, sier Aune. Han ønsker ikke å utdype hva kravene innebæret. De ligger i en hvit plastperm på lunsjbordet. 

I denne hvite plastpermen ligger kravet fra NRKJ til ledelsen. Foto: Andrea Gjestvang


- Vi ser at vi ligger langt bak de ti største mediebedriftene når det gjelder lønn. Medlemmene våre forventer at lønnsgapet reduseres. De kan ikke forstå at journalister i NRK skal tjene betydelig dårligere enn andre journalister i sammenlignbare bedrifter.
 

Ventetiden brukes også til å ta en strekk - på gulvet i NRKJ sine møtelokaler. Foto: Andrea Gjestvang


Når tilbudet fra ledelsen tikker inn på Aunes mobil, er det ingen som vet. I mellomtiden oppfordrer han kollegaene til å samle krefter. Mari Rollag Evensen, som er i NRKJ styret og i forhandlingsutvalget, blåser opp en luftmadrass. Den kan komme godt med hvis forhandlingene trekker ut. I fjor ble lønnsforhandlingene brutt etter rundt ti timer på overtid. 
 

Snart på overtid. Richard Aune og Mari Rollag Evensen i heisen til møte med NRK-ledelsen. Foto: Andrea Gjestvang
Powered by Labrador CMS