Karianne Braathen reagerte sterkt da presten hennes oppfordret til boikott av avisen hun er politisk redaktør i. Foto: Lisa Selin, Drammens Tidende

Presten oppfordret til å boikotte Drammens Tidende, redaktøren meldte seg ut av kirken

Prestens oppfordring til annnonsørene om å finne andre kanaler var å gå for langt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Derfor takker jeg for meg i Den norske kirke» skriver Drammens Tidendes politiske redaktør Karianne Braathen mandag. Kommentaren kommer etter at presten i hennes kirke har vært misfornøyd med avisens dekning av kulturlivet - og har oppfordret til økonomisk boikott i sosiale medier. 

«I forrige uke meldte jeg meg ut av Kirken. Grunnen er at prest i Bragernes menighet, Per Erik Karlsson Brodal, oppfordrer annonsører og abonnenter til å boikotte Drammens Tidende. Årsak: Presten er misfornøyd med kulturdekningen.» skriver hun. 

 

– Det gikk inn på meg, sier hun til Journalisten. Braathen forteller at det i dette tilfellet var vanskelig å skille hatter. Hun er privatperson, drammenser og en pressedame. – De tingene klarte jeg ikke å skille og da måtte det bli slik, forklarer hun. 

Det handler også om prestens form. Hun mener det er vanskelig å skille mellom hvor rollen som prest slutter og privatpersonens interesser tar over. Hun utdyper at Brodal har vært synlig i samfunnsdebatten i Drammen tidligere, men han er også arrangør av kulturarrangement i byen. Igjen blir det mange hatter. Akkurat dette drøfter hun også i sin kommentar.

Mange hatter

«Uten sammenligning for øvrig har Per Erik Karlsson Brodal og jeg det til felles at vi har stillinger som gjør det svært vanskelig å uttale seg om et eneste tema her i verden utelukkende som privatperson. Både en prest og en politisk redaktør må finne seg i at det vi gjør og sier til enhver tid vil bli sett ut fra at vi har en talerstol i lokalsamfunnet.»

Braathen skriver at hun tåler at presten ikke holder Drammens Tidende og at han er negativ i sitt syn av DTs oppfyllelse av samfunnsoppdraget. Men at han oppfordrer til at andre skal si opp avisen og i tillegg drive økonomisk boikott finner hun seg ikke i. 

– Vi er vant med å få kritikk og høye rop. Men jeg opplevde at når en talsperson for kirken gikk så hardt ut som han gjorde, og ingen irettesatte ham, måtte jeg svare. Han inviterte ikke til dialog. Det var ingen ytring med omsorg. Det var bare en hard ytring. 

Redaktøren forteller at de i redaktørkollektivet har veid fram og tilbake om dette er riktig å gjøre. Men siden sjefredaktør Kristin Monstad har forsøkt å etablere dialog, men ikke blitt vist noen forståelse for argumentene, mener Braathen at presten tråkket over en grense. 

Braathen sier hun ikke hadde reflektert over det å fortsatt være medlem av statskirken før dette oppstod. I kommentaren forteller hun at selv om hun ikke er så veldig kristen var det alltid noe som holdt henne igjen som medlem; tvilen. Den er nå borte. 

Ikke bare fikk Braathen telefon fra presten i morgentimene, men han har også forfattet et åpent brev tilbake som et svar på tiltale. 

Vil tenke seg om

«Både du og jeg ønsker sterke og gode lokalaviser. Og naturlig nok ser vi dette fra to vidt forskjellige ståsteder. Jeg har store forventninger til lokalavisers prioritering av kulturstoff om lokale kulturaktører, noe jeg ved flere anledninger har gitt uttrykk for. Dette handler for meg om en positiv forventning til lokalavisene og en tro på at de har stor betydning for lokalmiljøet. I debatten om dette ser jeg at jeg har gått for langt i å oppfordre til å si opp abonnement eller kutte ut annonser. Og det beklager jeg.» skriver han i kommentaren «Åpent brev til politisk redaktør og privatperson Karianne Braathen»

– Dette var en viktig påminnelse om rolleforståelse om hvilken rolle man har når vi uttaler oss i saker. Dette er på ingen som helst måte et offisielt synspunkt til Den Norske Kirke, sier Per Erik Brodal til Journalisten.

Brodal forklarer at han står for innholdet i meldingene på Facebook, altså etterlyskningen av dekningen av lokalt kulturliv. Han holder fast ved at han mener lokalavisen burde dekke lokale arrangement og artister med like stor iver som når det kommer tilreisende artister til byen. 

– Og så kom det inn en setning som ikke burde stått der. Da tenker jeg på min oppfordring til annonsørene om å boikotte. Det var ikke riktig og det er klart en grunn til å lese det som en boikott. 

Han forteller videre at det er privatpersonen som her fører ordet, men at det nok ikke kan skilles fra rollen som prest. Brodal ser ikke på seg selv som kulturarrangør, men sier seg ikke uenig i konklusjonen siden kirken han er prest i arrangerer kulturarrangement. 

Brodal har ikke tenkt å la de sterke meningene ligge som følge av dettte. 

– Jeg kommer fortsatt til å være tydelig i saker, men jeg kommer til å ta en ekstra runde før jeg publiserer noe.

Powered by Labrador CMS