Lesertall: NRK problematisk for private aktører

Ferske tall viser at flere leser aviser digitalt. Norske medier mener statsfinansierte NRK utgjør en kjempeutfordring for private aktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ferske tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at stadig flere leser aviser på mobiltelefonen. Lesertallene for papiraviser, nettbrett og datamaskiner har derimot falt.

Ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier til Klassekampen at han ikke er i tvil om at NRK bidrar til å svekke oppslutningen om andre mediehus på nett.

– Det er naturligvis kjempeproblematisk for oss som er private aktører og ikke får milliarder i lisensinntekter, sier Markussen. Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, er enig med Markussen og sier det er viktig å diskutere finansieringsmodellen til NRK.

– Konkurransen fra Google og Facebook som avisene møter i annonsemarkedet, er massiv. Hvis man da i tillegg skal konkurrere med en statlig aktør med lisensfinansiering om det digitale innholdet, er det helt klart at det blir en kjempeutfordring for mediehusene, sier han.

Kulturpolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, Svein Harberg, forventer at spørsmålet om NRKs rolle blir grundig behandlet i en stortingsmelding neste år.

– Stortinget har ved flere anledninger vært tydelige på at NRK også må vise hensyn til andre aktører og bidra til mediemangfoldet i Norge, blant annet ved å samarbeide mer med private mediehus, sier Harberg.

Powered by Labrador CMS