Etter sin tredje reise gjennom Ukraina siden krigens utbrudd, kan TV 2-fotograf Aage Aune fortelle at arbeidshverdagen i landet har endret seg. Her fra Majdan-plassen i Kyiv.

UKRAINA

TV 2-fotograf Aage Aune på sin tredje Ukraina-reise etter krigens utbrudd:
– Arbeidsformen har forandret seg

Mener det er viktig å erkjenne at en del av interessen har falt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Her har flyalarmen gått tre ganger i dag. Folk flest reagerer ikke så mye lenger, sier TV 2- fotograf Aage Aune over en telefonsamtale med Journalisten, like etter at han har ankommet Lviv.

De siste tre ukene har han tilbrakt på reise gjennom Ukraina sammen med TV 2-kollega Kjetil Iden. Først til Donetsk, som resulterte i en reportasje fra Kramatorsk om den pågående evakueringen av lokalbefolkningen.

– Det er dramatisk når man er så nærme fronten, men vi har ikke vært utsatt for noe farlig. Vi fulgte en frivillig organisasjon som heter Vostok SOS, som er til stede i Donbas og hjelper folk med å evakuere.

Et annet prosjekt fra området var en reportasje om situasjonen på kjernekraftverket i Enerhodar. Ukrainerne hevder at russiske soldater er i ferd med å ta over kontrollen på kraftverket. Aune og Iden var i byen som ligger tvers over Dnipr-elva, Nikopol, hvor man kan se over til kjernekraftverket.

– Først ble vi nektet adgang. Vi måtte gjøre en avtale med myndighetene i fylket for å slippe inn på pressetur. Når vi kom dit hadde byen blitt truffet av russisk artilleri. Vi hadde også med oss en del sikkerhetsutstyr for å kunne påvise radioaktivitet.

– Det er en veldig skummel situasjon. Kraftverket gjør at folk er redde for at det fort kan bli en ny ulykke som ligner på det som skjedde i Tsjernobyl, forteller Aune.

Et samfunn i dvale

Deretter gikk reisen videre til Kyiv og Lviv. TV 2 har nå en ordning hvor de roterer på teamene, bestående av en fotograf, en reporter, en tolk og en sikkerhetsansvarlig, som er til stede i Ukraina.

Forrige gang Aune rapporterte fra Ukraina var i april. Nå, etter sin tredje reise siden krigens utbrudd, forteller han at arbeidsformen har endret seg det siste halvåret.

– Da vi reiste inn til Kyiv i starten av april, drev russerne og trakk seg ut. Situasjonen var veldig alvorlig. Det var mer en slags spøkelsesby med veldig få folk ute og strenge portforbud – et samfunn som hadde gått i dvale på grunn av krigen.

Aage Aune (t.v.) med TV 2-kollega Kjetil Iden i Nikopol, med atomkraftverket i Enerhodar i bakgrunnen.
På plass i Nikopol, bare fire kilometer unna kjernekraftverket i Enerhodar, var teamet utstyrt med målere for radioaktiv stråling.

Nå i sommer har TV 2-teamet merket at kontrollene på sjekkpunktene ikke er så grundige lenger. Det er mer trafikk, men det flyter bedre, og det er mer folk ute.

– Det er lettere å jobbe, på en måte, men det gjelder bare de områdene som ikke er nærme fronten. Det er ganske stor forskjell på Kyiv nå og da. I øst, for eksempel i Zaporizjzja, er det fremdeles en del restriksjoner på hva vi har lov og ikke lov til.

Høyere krav til kvalitet

Selv om teamet fulgte den frivillige organisasjonen gjennom Donetsk, forteller Aune at det generelt sett er vanskelig med planlegging i Ukraina.

– Avtaler gjøres langs veien mens vi er der. Vi er heller ikke opptatt av å gjøre avtaler med myndighetspersoner og den slags, så mye blir til underveis, forklarer han og legger til:

– Det er en måte å jobbe på som kan bety at vi bruker lenger tid på å få ut sakene, for eksempel å bruke en dag på ingenting. Men vi synes også det er en fin måte å jobbe på, fordi vi lett kan snu om på planene. Scenarioer vi har sett for oss kan forandres underveis.

TV 2-teamet sammen med den frivillige organisasjonen Vostok SOS, som bistår i evakueringen av lokalbefolkningen i blant annet Kramatorsk.

Samtidig mener fotografen det er viktig å erkjenne at en del av interessen for stoffet fra Ukraina har falt. Først og fremst blant publikum, men også i egen redaksjon.

– Det skal mer til før vi kjører opp saker derfra nå. Det er utfordringen for oss, og det stiller høyere krav til oss i forhold til kvaliteten på det vi leverer.

På denne turen har fotografen levert mindre enn på de to tidligere reisene. Før har det vært daglige saker og et umettelig behov, sier han. Nå har det gått lenger tid mellom leveringene.

– Arbeidsformen har forandret seg litt i så måte: Bedre tid og færre avbrytelser.

Powered by Labrador CMS