Debatt:

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten, mener Journalistens redaktør bygger sin kommentar på feil premisser. Foto: Marte Vike Arnesen

Aftenposten har jaktet på klimaendringene i mange år

Historieløst av Journalistens redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har journalistisk jaktet på klimaendringer i mer enn 30 år.

Vi var først med å bruke nye visuelle digitale løsninger for å gjøre komplisert klimastoff tilgjengelig for flest mulig.

Våren 2014 lanserte vi satsingen «klodenvår» med den digitale fortellingen om fuglefjellet som ble tømt.

I årene etter det har vi laget tilsvarende reportasjer om klimaendringer fra alle verdens hjørner. Vi presenterte forvirrede trekkfugler på Lista, som går i surr og taper kampen mot det nye klimaet.

Vi tok med leserne til Peru hvor havet av olje i Amazonas regnskog skaper rikdom for noen, forbannelse for andre.

Vi skildret hvordan Svalbard er utsatt for en iskald katastrofe.

Under vignetten #klodenvår har Aftenposten dokumentert og rapportert om konsekvensene av klimaendringer i flere år. Vi tok tidlig i bruk visuelle grep for å gjøre journalistikken tilgjengelig og forståelig for en stor gruppe lesere.

Ansvarlig redaktør Roger Aarli-Grøndalen i Journalisten var kanskje ikke like interessert i klimaet på den tiden som han er nå. Hadde han vært det, ville det vært unødvendig å bygge en kommentar på helt gale premisser om at ingen andre kan fortelle om klimaendringene slik NRK kan.

Han antar også at «hvis for eksempel Aftenposten eller VG, som begge har både ressurser og økonomi, hadde publisert denne artikkelen, kunne den ha gitt dem mange nye abonnenter hvis de hadde valgt å lukke den. Samtidig ville den ikke ha blitt lest av like mange».

Aftenposten har en stor abonnementsbase, som leser vår journalistikk. Titusener følger vår klimajournalistikk tett.

I tillegg til en rekke artikler under vignetten #klodenvår og #olesklode, arrangerer Aftenposten hvert år eventer om klimaendringene. Her dokumenterer vi klimaendringer, presenterer løsningsjournalistikk og arrangerer debatter. Vi arrangerer også minikloden, rettet mot skoleklasser, med Aftenposten Junior. Flere tusen barn og voksne har fått ny kunnskap.

Vår journalist Ole Mathismoen har utviklet tegneserien Grønne greier, som publiseres hver uke i Aftenposten Junior.

Det er strålende at NRK kommer etter med god og grundig klimajournalistikk. Men det er historieløst å påstå at de kommer først og at de er de eneste som kan lage det.

Vi har investert i kostnadskrevende klimajournalistikk presentert på alle Aftenpostens plattformer i veldig mange år. Det er bekymringsfullt at NRK bruker sine lisensmilliarder på å etterligne nettavisenes formspråk og gå dem i næringen. Det er umulig å konkurrere med NRKs forretningsmodell. Det at de går i direkte konkurranse med nettavisene vil på sikt i hvert fall ikke bidra til at flere er i stand til å levere denne typen journalistikk. Det kan tvert imot skade avisene.

Les også Journalistens redaktør svarer: Et klima for misforståelser

Powered by Labrador CMS