Victoria Finstad, journalist i Avisa Nordland, har skrevet innlegg om hvordan hun opplever å bli seksuelt trakassert av kilder når hun er på oppdrag for avisa.

Seksuell trakassering

Victoria Finstad har blitt dyttet, holdt fast og tafset på av kilder

Avisa Nordland-journalisten skrev innlegg i egen avis etter anbefaling fra kolleger og arbeidsgiver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Victoria Finstad stod frem med at hun «regnet med å bli trakassert på jobb». Etter å ha snakket åpent om det med bransjekolleger, ble Avisa Nordland-journalisten rådet til å gå ut i offentligheten med det.

I ett innlegg i Avisa Nordland, åpner 28-åringen seg om hvordan hun ofte har opplevd å bli seksuelt trakassert av kilder etter at hun begynte å jobbe som journalist.

«Pupper og rumpe får seg lett en berøring eller ti når jeg er ute på oppdrag hvor menn ferdes uten verge. Den armen de ofte legger rundt livet har ganske lett for å skli nedover. Og samme med den de legger over skuldrene. Noen velger en relativt udiskrét metode, og kommer med klørne rett på sak», skriver Finstad i kommentaren.

Klådd på rumpa

Finstad begynte å jobbe som journalist i 2017. Siden har seksuell trakassering vært en ordinær del av hennes arbeidshverdag. I starten tenkte hun ikke særlig over det, forteller hun til Journalisten.

– Jeg har ledd av dette tidligere. Så ble jeg mer erfaren og har forstått at dette kan oppleves veldig individuelt. Jeg føler ikke at dette preger meg i altfor stor grad, men forstår at ikke alle tåler trakasseringen like godt. Det har gått inn på meg.

Avisa Norland-journalisten mener det er forskjell mellom hyggelig oppmerksomhet og seksuell trakassering.

På jobb har Finstad blitt dyttet og holdt fast. Noen har forsøkt å tvinge drikke ned i halsen på henne. Hun har også blitt klådd på rumpa og puppene, gjerne av berusede menn.

– Jeg har også opplevd at lokal-toppolitikere har skrevet til meg på sosiale medier og stilt upassende spørsmål til upassende tider, sier Finstad.

– Slitsomt i lengden

– Bør kvinner bare regne med å bli seksuelt trakassert på jobb?

– Det bør vi ikke, men jeg regner jo med det uansett. Jeg tenker bare: «Aah, nå igjen?». Slik som den gangen jeg skulle lage en hyggelig sak om båtmiljøet, og noen sa: «Du kan vel ikke gå om bord på en båt. Det blir vel for mye sextrakassering».

– Det er mest slitsomt når det skjer, men jeg mister ikke nattesøvnen av det. Jeg er glad for at jeg er som jeg er, og at det ikke knekker meg.

Den type trakassering kan ofte tolkes som typisk spøk i guttegjengene, mener Finstad. Men hennes mannlige kollegaer ble sjokkert da de hørte om opplevelsene hennes, og overrasket over at dette er det som møter flere kvinner i journalistikken, sier hun.

– For de har jo gjerne ikke opplevd dette selv, eller tenkt over at dette skjer. Det er en virkelighet de ikke kjenner til. Akkurat som at mange som trakasserer ikke tenker over at det er det de gjør.

Koker i kommentarfeltet

Hvordan bekjemper man seksuell trakassering? Det har ikke Finstad noe godt svar på. Etter at kommentaren ble publisert, kokte det i kommentarfeltet. Det fikk Finstad til å innse at seksuell trakassering er et generelt holdningsproblem.

– Mange menn følte seg krenket og ga inntrykk av at jeg snakket ned hele manne-kjønnet. Jeg vet ikke hvor mye nytte det har å si ifra til menneskene det gjelder, for de klarer å vri på det uansett.

Finstad sier problemet ikke bare gjelder kvinnelige journalister, men at trakassering er en tendens som finnes i det fleste delene av samfunnet.

Noe som kan hjelpe, er å være åpen om slike hendelser på arbeidsplassen, mener hun. Finstad opplever at flere syns det er vanskelig eller flaut å snakke om at de blir seksuelt trakassert på jobb, noe det ikke bør være, påpeker hun.

– Jeg snakker om alt med mine kollegaer, om det er mensen eller andre ting. Ingenting bør være for flaut å snakke om.

Iverksetter tiltak

Avisa Nordland har snakket med egen sjefredaktør, Jan-Eirik Hanssen, som er tydelig på at slik type oppførsel ikke kan aksepteres.

– I sommer, og tidligere, har vi dessverre opplevd at våre medarbeidere rett og slett har blitt seksuelt trakassert, i hovedsak fra berusede personer når de er ute på jobb. Det kan vi ikke godta, sier Hanssen til egen avis.

Det er særlig om sommeren når unge, ferske sommervikarer dekker folkelivet under festivaler og konserter, at de er mest utsatt for seksuell trakassering. Hanssen tilføyer at medarbeidere har fått beskjed om å forlate arrangementer dersom de opplever slike episoder.

– I ytterste konsekvens må vi vurdere å politianmelde, hvis dette er noe som utarter seg, sier han.

Avisa Nordland har tatt grep og igangsatt et arbeid med tiltak som skal iverksettes.

– En gruppe bestående av nyhetsredaktør, tillitsvalgt og verneombud, har jobbet med retningslinjer for å se på hva vi kan gjøre for å trygge arbeidsforholdene til våre medarbeidere, sier sjefredaktøren.

Powered by Labrador CMS