NRK-journalist Erlend Frafjord har mottatt, og svart på, mange tilbakemeldinger om artikkelen om autistiske Hanne Hjorteland. Foto: Anders Fehn

Omtalen av autistiske Hanne som «rovdyr» skaper opprørte og sinte tilbakemeldinger til NRK-journalist

I helga fjernet NRK begrepet fra nettforsiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som mener dette er uetisk, og som lar seg opprøre på vegne av foreldrene, sier journalist Erlend Frafjord ved NRK Rogaland til Journalisten.

Han anslår at 60-70 lesere har kontaktet ham direkte, mange av dem har ønsket å diskutere bruken av beskrivelsen «rovdyr» i en artikkel om en kvinne med autisme.

I helga skapte det også reaksjoner da begrepet ble brukt på NRKs nettforside. NRK fjernet begrepet etter kort tid.

«Rovdyr»

Frafjord har i flere artikler siden romjula fortalt historien til Hanne Hjorteland, en 25 år gammel kvinne med autisme som har fått en ny tilværelse etter å ha flyttet fra kommunal til privat institusjon i Stavanger.

Tidligere ble hverdagen for Hanne og personene rundt henne sterkt preget av destruktiv atferd som biting. Hun gnagde på dørkarmer og møbler, og angrep ansatte der hun bodde. På seks måneder var ti ansatte til behandling hos legevakten etter bitt.

NRK gjengir i den første artikkelen en beskrivelse fra spesialisthelsetjenesten om at kvinnen «var som et rovdyr som vandret hvileløst rundt.»

Artikkelen har tittelen «Slik ble «rovdyret» Hanne et menneske igjen», og har hittil rundt 460.000 sidevisninger på NRK.no.

Siste utvikling i saken er at Stavanger kommune er politianmeldt for vold mot Hanne.

– Sterkt virkemiddel

Frafjord festet seg ved det omdiskuterte begrepet da han under arbeidet i fjor høst leste en dom fra tingretten, der det ble sitert fra vitnemålet til en representant fra spesialisthelsetjenesten.

– Jeg syntes det var sterkt å lese at noen som hadde ansvar for omsorgen av Hanne, hadde brukt et sånt begrep. Det syntes foreldrene hennes også, sier Frafjord.

Han forteller at foreldrene likevel mente at begrepet var dekkende, og at de var enige i at begrepet kunne brukes som et virkemiddel i artikkelen.

– De har hele veien vært opptatt av at jeg skulle skrive historien uten å måtte dekke over noe. Det er et sterkt språklig virkemiddel, men de mente at begrepet viser hvor alvorlig og ute av kontroll Hannes situasjon faktisk var, sier Frafjord.

Hanne Hjortelands mor bekrefter beskrivelsen overfor Journalisten.

Svarer lesere

Frafjord har i tiden etter publisering brukt mye tid på å svare lesere som reagerer på bruken av «rovdyr»-begrepet.

– Jeg prøver å svare alle, og merker at det blir satt pris på. Mange blir roligere når de får høre at det ligger grundige vurderinger og diskusjoner med de nærmeste pårørende bak, sier Frafjord.

– Forstår du at folk reagerer?

– Ja, jeg synes jo selv det var tøft å lese at et menneske ble betegnet som et dyr. Jeg forstår at det kan være hardt å lese, spesielt for lesere med nære som har autisme, sier Frafjord.

Skaper diskusjon

NRKs bruk av begrepet har også skapt diskusjon på sosiale medier, sist da den foreløpig siste artikkelen ble lagt ut på nett søndag kveld.

En Twitter-bruker spurte NRK Rogaland om begrepsbruken, og fikk svar på Twitter mandag:

Fjernet fra front

Rovdyrbegrepet ble en kort stund brukt på NRKs nettforside søndag 10. februar, i forbindelse med den siste utviklingen i saken.

«Anmelder kommunen for vold mot «rovdyret» Hanne», var tittelen på fronten da saken gikk ut søndag kveld.

Begrepet blir ikke brukt i selve artikkelen, og kort tid etter var begrepet også fjernet fra fronten. Det bekrefter NRKs frontredaktør Ida Anna Haugen.

– Vi så at begrepsbruken på front ble misoppfattet av noen til at det var NRK som omtalte henne som et «rovdyr». Dermed ble det besluttet å endre i tittelen, sier Haugen til Journalisten.

Hun understreker også at omtalen av Hanne er avklart med familien, og at begrepet «rovdyr» er brukt for å illustrere hvordan kvinnen ble omtalt av spesialisthelsetjenesten.

– Vi mener ikke at det er feil å bruke dette begrepet i den konteksten som Erlend har gjort, men så at konteksten ikke umiddelbart framgikk på forsiden vår. Da koster det oss ingenting å endre, sier Haugen.

Denne formuleringen lå ute på NRK.no en kort stund søndag kveld. Foto: Faksimile

Bruker ikke videre

NRK-journalist Erlend Fradjord forteller at han ikke bruker begrepet i oppfølgerartiklene om saken.

– Det var et sterkt virkemiddel som vi ønsket å bruke i første artikkel, men vi har tatt et bevisst valg om å ikke spille på dette videre. Dette er ikke noe som er gjort for å trekke ekstra klikk, sier Frafjord.

Han følger Hanne Hjortelands situasjon videre, i en pågående prosess der Stavanger kommune vil ta tilbake omsorgen fra den private institusjonen, til foreldenes sterke protester.

I mars møtes Hannes foreldre og staten til ankebehandling om flyttingen i Gulating lagmannsrett.

Powered by Labrador CMS