Vær Varsom i kvinneomtalen

Redaktør av kvinneradioen RadiOrakel foreslår en utvidelse av Vær Varsom-plakaten til også å gjelde medienes omtale av kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Vær Varsom-plakaten er fullstendig blotta for likestillingsperspektiv, sier Marte Michelet til Klassekampen og lanserer fire nye punkter i plakaten:

* Ta ansvar for kvinners selvbilde og helse. Unngå å fremme skjønnhetsindustriens interesser og ikke bidra til å skape behov for skjønnhetsprodukter.



* Ta ansvar for samfunnets syn på seksuell vold. Ikke omtale seksuelle overgrep som sex.



* Ikke bruk avkledde kropper som vilkårlige illustrasjonsbilder.



* Alle manipulerte bilder, også i annonser, skal merkes.

Michelets initiativ er et resultat av debatten mellom filmregissør Margreth Olin og Henne og Elle, men de nye forslagene til Vær Varsom-plakaten retter seg like mye mot Akersgata som damebladene. Michelet viser til Dagbladets oppslag lørdag som omtaler en landsomfattende prostitusjonssak som «sex-turné».

Dagbladets nytilsatte kulturredaktør Hege Duckert mener idéene fra kvinneradioens redaktør er «prisverdige og verdifulle innspill», men at de ikke har noe i Vær Varsom-plakaten å gjøre.



- Regelverket skal være generelt. Noe av det viktigste en gjør som redaktør er å bruke skjønn, sier Duckert til Klassekampen.



Powered by Labrador CMS