Høyesterett skjerper straffen

B-gjengmedlemmet som i fjor truet VG-journalist Rolf Widerøe og redaksjonssjef Arve Arefjord får skjerpet straffen fra 45 til 75 dagers fengsel, slår Høyesterett fast i en enstemmig dom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sin begrunnelse for straffeskjerpelsen skriver Høyesterett at «i et demokratisk samfunn er det av grunnleggende betydning å sikre en fri og uavhengig presse, ikke bare i forhold til myndighetene, men også i forhold til enkeltpersoner som blir gjenstand for nærgående og kritisk omtale».

Høyesterett mener videre at det er pressens funksjon å avdekke og omtale et så betydelig samfunnsonde som den organiserte gjengkriminaliteten representerer, og at journalister må sikres et vern mot trusler.



Først frifunnet

Dommen fra Borgarting lagmannsrett i februar i år blir altså skjerpet fra 45 til 75 dagers ubetinget fengsel. Den 27 år gamle mannen, med tilknytning til den såkalte B-gjengen i Oslo, ble først frifunnet i Oslo byrett.

27-åringen kom med trusler mot de to VG-medarbeiderne i januar i fjor, etter avisens omtale av Tøyen-drapet i Oslo. VG omtalte at 27-åringens yngre bror var ettersøkt av politiet for delaktighet i drapet på en mann på Tøyen i Oslo.



Krevde dementi

Den ettersøkte sto selv fram i et intervju i VG og lot seg avbilde. Ifølge VG-journalistene dukket 27-åringen opp i redaksjonen og krevde at de skulle dementerte det de skrev om broren. Han krevde at de sluttet å skrive om ham, og at de heller ikke skulle trykke flere bilder av ham. Hvis ikke, skulle de bli tatt.



Powered by Labrador CMS