Adressa: Ikke selvkritikk

Mener fortsatt det var riktig å trykke morens åpne brev om voldtekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med informasjon fra politiet.)

Adresseavisen publiserte 18. juni et åpent brev fra moren til en 17 år gammel Trondheims-jente. Datteren ble ifølge politiforklaringer og anmeldelse voldtatt natt til 9. april av en mann med utenlandsk bakgrunn som tilsynelatende samarbeidet med to andre om forbrytelsen.

 Saken har etterpå vært drøftet i redaksjonsledelsen, med de involverte journalistene og på Adressas ukentlige “torgmøte”, der hele redaksjonen er invitert.

Beskrevet

I det åpne brevet beskriver moren dem som “tre velkledde arabiske unge menn”. Hun gjengir datterens detaljerte beskrivelse av mennene og oppfordrer alle i Trondheim som har sett noen som likner og alle som er i befatning med innvandrermiljøene, til å melde alle mistenkelige til politiet.

Brevet ble publisert som ett av flere større oppslag etter flere anmeldelser av overfallsvoldtekter i Trondheim.

Innrømmet

En snau uke etter at morens brev sto på trykk, hadde datteren innrømmet at anmeldelsen var falsk, noe hun selv ble anmeldt for. I mellomtiden hadde jenta møtt en fantomtegner fra Kripos i Oslo, et etterforskningrep moren anklaget politiet i Trondheim for å somle med.  

Journalisten har spurt samfunnsredaktør Stein Arne Sæther og nyhetssjef Erlend Hansen Juvik om hvilke lærdommer avisa har trukket:

– Det er alltid lett å være etterpåklok, sier Sæther. Men med de kunnskapene vi hadde, mener vi det ikke ble gjort feil. Vi undersøkte grundig, og fikk ingen indikasjoner på at anmeldelsen var falsk.

Politi-hint

Adressa brukte flere dager på å vurdere om det åpne brevet skulle publiseres. Avisa mener at det først var da jenta kom til nye samtaler gjennom møtet med Kripos-tegneren, at politiet så sprekker i forklaringen hennes.

Sæther og Juvik mener politiet ikke ga noen hint om at anmeldelsen kunne være uriktig. Slik veiledning off the record forekommer ofte fra politi til krimreportere, og redaksjonsledelsen tok dette som et tegn på at det ikke heftet noe mistenkelig ved jentas forklaring.

Politiet bekrefter

Sør-Trøndelags politimester Nils Kristian Moe bekrefter langt på vei Adresseavisens vurdering:

– Vi hadde ingen særlige grunner til å anta at denne anmeldelsen var falsk, sier Moe til Journalisten.

Stigmatisering

Adressa mener morens brev ikke representerte noen særskilt fare for stigmatisering ut over den som alltid forekommer når mediene omtaler etterforskning som retter seg mot personer med innvandrerbakgrunn. 

Redaksjonslederne viser også til at moren var nøye med ikke å anklage grupper, og at politiet i Trondheim på forhånd hadde gått ut med jentas informasjon om gjerningsmennenes bakgrunn.

Forbehold

– Vi er ikke i tvil om at moren trodde på voldtektsberetningen, og hadde også kontakt med jentas bistandsadvokat. Vi var så sikre som vi kunne bli, og jeg ser ikke at vi kunne håndtert det annerledes, sier Sæther.

Burde dere tatt tydelig forbehold?

Det framgår av konteksten at dette er morens ord og vurderinger, og at hun er kilden, sier Juvik.

Dermed blir det etter Adressas mening klart for leserne at kilden ikke er upartisk. Samtidig skrev avisa i sin introduksjon til til det åpne brevet at “en 17 år gammel jente skal ha blitt (vår uthevning) voldtatt på Byåsen natt til 9. april.”

De to redaksjonslederne er ikke sikre på i hvilken grad leserne oppfatter standardformuleringen som et forbehold.

Skadelig

Samtidig innrømmer de at oppslaget kan ha gjort skade.

– Det kaster et mistankens lys over de andre anmeldte voldtektene, mener Sæther og Juvik. Det ble forsterket av den store oppmerksomheten morens brev ga akkurat denne anmeldelsen.

Det kan ha blitt verre å være voldteksoffer, sier Sæther. Han understreker at saken også er en tragedie for den 17 år gamle jenta.

Har saken skadet andre?

– Hvis noen har vært urettmessig mistenkt, er jo også de ofre. Adressa kjenner imidlertid ikke til om morens brev fikk slike virkninger. De er heller ikke kjent med at avisas valg har skapt problemer for Trondheims innvandrere generelt, eller for byens innbyggere med arabisk bakgrunn.

Kunne pågrepet

Politimester Moe opplyser at jentas beskrivelse av gjerningspersoner nesten førte til pågripelser, uten at han knytter det direkte til morens åpne brev. 17-åringens politiforklaringer ga i hovedtrekk de samme beskrivelsene av tre mistenkte.

Moe bekrefter imidlertid at det kom inn flere tips til politiet etter at det åpne brevet sto på trykk i Adressa.

Powered by Labrador CMS