Kan journalister bryte fartsgrensen?

PFU skal ta stilling til om det er greit at journalister henger seg på politikere som kjører for fort.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Tromsø-politimester Truls Fyhn som har klaget inn iTromsø for at en fotograf brøt fartsgrensen for å filme SV-valgbussens fartslovbrudd. Fyhn mener at punkt 1.4 i Vær Varsom-plakaten om å avdekke kritikkverdige forhold ikke kan forsvare at journalister kjører for fort. Den aktuelle journalisten skal dessuten ha filmet valgbussen med mobiltelefon.

iTromsø forsvarer publiseringen med at landets lovgivere befant seg om bord i bussen. Avisa erkjenner at det er ikke er uproblematisk at fotografen begikk to lovbrudd, men mener journalistikken må «tøye strikken og balansere på en knivsegg» for å avdekke kritikkverdige forhold.

Samehets

Nils Martin Kristensen, som er redaktør for en samisk radiokanal, har klaget inn Harstad Tidende til PFU. Kristensen mener avisa burde slettet et debattinnlegg i forbindelse med en sak om at Harstad bør skiltes med sitt samiske navn.

Avisa avviser klagen med begrunnelse i at takhøyden må være stor i debatter, og legger til at de mener saken ikke hører hjemme i PFU.

Facebook-kommentar

På PFUs bord er også en leder i Sarpsborg Arbeiderblad om Frp-politiker Rolf Tjernes’ uttalelser på Facebook om hvordan valget påvirkes av 22. juli. Tjernes har klaget inn avisa fordi han mener «hele lederen må dementeres». Han mener uttalelsen hans er tatt ut av sammenheng og at han aldri har nevnt noe bestemt parti.

I tilsvarsrunden svarer avisa at journalisten som skrev saken lederen er basert på mener Tjernes er korrekt sitert. Arbeiderbladet viser også til at de per e-post har bedt klager om å peke på konkrete feil uten å få svar på disse henvendelsene.

Følg videostrøm av PFU-møtet her på Journalisten.no fra cirka kl. 09:30.

Powered by Labrador CMS