Bare Frp klager

Når mediene dekker sexovergrep. Men ny undersøkelse viser også ulikheter i omtalen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medienes dekning av sexovergrep med politikere i hovedrollen er gjenstand for en undersøkelse Retriever har foretatt for Skup.

Analysen tar for seg dekningen av seks overgrepssaker og en sexkjøpsak i norsk politikk de siste ti årene (flere av dem siden henlagt av politiet). Fire av sakene dreier seg om Frp-politikere, og Skup ville blant annet undersøke om mediene gjør partipolitisk forskjell.

Retriever skriver:

“Samlet sett er det noe mer fokus på partiet og partiledelsen i Frp-sakene. Bildet er ikke entydig, men en generell tendens kan anes. For eksempel er det forsvinnende lite kommentarstoff rundt Øygård-saken (ordfører i Vågå for Ap, red.anm.) til tross for at saken dreide seg om det statsbærende partiet og en venn av statsministeren … Rune Øygård er den eneste politikeren som ble anonymisert i flere dager av en samlet presse.”

Medieundersøkelsen viser at den kanskje største forskjellen ligger i partienes respons på skandalene. Retriever rapporterer at det bare er Fremskrittspartiet som systematisk retter kritikk mot dekningen.

Undersøkelsen drøfter anklager mot disse politikerne:

Helge Solum Larsen (Venstre), Henning Skumsvoll (Frp), Bård Hoksrud (Frp), Rune Øygård (Ap), Trond Birkedal (Frp), Jan Birger Medhaug (KrF) og Terje Søviknes (Frp). Den avdekker betydelige forskjeller i selve medietrykket. Retriever har kartlagt artikler de første tre ukene, og leverer disse tallene:

Birkedal  647

Solum Larsen 431

Hoksrud 400

Søviknes 351

Øygard 168

Medhaug 90

Skumsvoll 45

Les hele undersøkelsen her (pdf).

Powered by Labrador CMS