Politiken og JP tar betalt på nett

Forsøker to ulike grep, New York Times vs Fædrelandsvennen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har i 2012 fulgt nettbetalingen tett. Mange vi har vært i kontakt med siden andre halvår i fjor har sagt at 2012 vil stå i nettbetalingens tegn.

Siden den gang har Møre-Nytt, Hallingdølen, Kommunal Rapport og ikke minst Fædrelandsvennen innført digitale betalingsprodukter av forskjellig karakter. I løpet av noen måneder vil Drammens Tidende og Tønsbergs Blad høyst sannsynlig følge etter.

I Danmark har de store avisene tatt tak i problemstillingen. Og nå er det ifølge danske Journalisten klart at også Politiken og Jyllands-Posten vil kreve betaling på nett.

Hos Politiken vil du, som hos New York Times, få noen artikler gratis, men bruker du nettstedet hyppig, er det bare å åpne lommeboken.

- Journalistikken koster. Uansett om det er på papir eller digitalt publisert. Vi synes det er fair at brukerne betaler for en vare som de bruker ofte, sier sjefredaktør Bo Lidegaard i Politiken.

Avisen har ennå ikke bundet seg til hvor mange artikler som skal være gratis, og innføringen vil skje mot slutten av året.

Noe gratis, noe betalt

Da kommer også Jyllands-Posten, som er i samme konsern som Politiken, med betalingsløsning. Men avisen følger et annet spor. Der har de valgt en løsning ikke ulik Fædrelandsvennen hvor en større del av innholdet ligger utenfor betalingskrav, mens unikt innhold krever penger.

Ifølge MediaWatch vil også JP innføre betalingsløsningen i fjerde kvartal. Direktør Claus Hovge Andersen sier at de tror månedlige innbetalinger er den beste løsningen.

Se også:

Politikens sjefredaktør om betalingsmur

Formann for danske netthoder skeptisk till Politikens grep

Powered by Labrador CMS