Støtter VerdensSkup-søknad

TØNSBERG (Journalisten): Men Skups årsmøte uttrykte bekymring for lavere egenkapital.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skup ønsker å arrangere den internasjonal gravekonferansen GIJC i Norge om to år. Det ga årsmøtet støtte til fredag kveld. Dermed kan et nytt VerdensSkup være på vei til Norge syv år etter at konferansen ble arrangert på Lillehammer.

Lavere egenkapital

Men økonomien i Skup går feil vei. Fra 2011 til i fjor ble egenkapitalen svekket med vel 30 prosent, og nå er på drøyt 600.000 kroner. Dette var noe også kontrollkomiteen kommenterte overfor årsmøtet. Og frilansjournalist og tidligere Skup-leder Kjetil Stormark ropte et lite varsko om dette i forbindelse med en ny verdenskonferanse.

- Jeg støtter initiativet med å vise solidaritet med andre ved å bære konferansen igjen. Men jeg har uro knyttet til økonomien. Egenkapitalen til Skup er lavere nå enn sist vi søkte, sa Stormark til de knapt 30 fremmøtte på årsmøtet.

Styreleder Jan Gunnar Furuly sa det er kommet positive signaler fra Fritt Ord og Utenriksdepartementet på å gi støtte til konferansen. Han brukte finanskrisen som argument for at Norge burde trå til og arrangere GIJC.

- Vi er i en økonomisk boble sammenlignet med resten av Europa. Vi kan skaffe finansering som de andre nasjonene sliter med. Målet vårt er at norske redaksjoner adopterer journalister fra Midtøsten, Asia, Amerika og randsonen i tidligere Sovjet for å få dem til konferansen. Erfaringen fra 2008 gjør at vi kan kalibrere konferansen etter hvor mye støtte vi får.

Den endelige søknadsfristen er i sommer, og den endelige avgjørelsen kommer på årets konferanse i Rio de Janeiro i høst.

- For dårlig statuttforslag

Etter debatten vedtok årsmøtet at søknaden skal via Skups råd før den sendes det internasjonale gravejournalistnettverket, som tildeler konferansene.

På årsmøtet var det for øvrig fremmet forslag om nye statutter for Skup-prisen. Men det ble etterhvert stor diskusjon rundt flere av punkter. Særlig dreide det seg om at metoderapporter skal publiseres etterhvert som de mottas, og ikke etter at prisen er delt ut. Samt at deler av rapportene skulle kunne unntas offentlighet av hensyn til kilder og personvern.

Årsmøtet endte med å oversendte hele saken til neste år, slik at styret kan gjennomgå vedtektene på nytt.

- Når vi så forslaget igjen tar vi selvkritikk for det. Det var ikke et spesielt bra forslag, sier Furuly etter årsmøtet.

Nytt styre

Han ble gjenvalgt som leder av Skup. Han får med seg Kristin Monstad Lund som nestleder og Maren Sæbø som økonomiansvarlig. Camilla Bjørn, Yohan Shanmugarantam, Gry Nordvik, Daniel Butenschøn, Espen Sandli og Peter Svaar ble valgt inn som styremedlemmer for to år.

John Bones, Aagot Opheim, Ola Haram, Jens Chr Nørve, Ina Gundersen og Tarjei Leer Salvesen ble valgt som styremedlemmer for ett år.

Powered by Labrador CMS